zondag 25 juni 2017

Lucy Dillon – Honderd stukjes van mij






















Lucy Dillon – Honderd stukjes van mij

Auteur: Lucy Dillon
Titel: Honderd stukjes van mij
Genre: Roman
Uitgave: Paperback (480 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026142000

Omschrijving:
Honderd stukjes van mij (A Hundred Pieces of Me) van Lucy Dillon is een roman voor de fans van Jojo Moyes en Sophie Kinsella.

Gina Bellamy's leven is een chaos. Daar staat ze dan, na haar scheiding, in een te kleine flat met te veel dozen vol spullen uit haar oude leven. Ze staat voor de keuze: doormodderen of eens en voor altijd uitvinden wie ze écht is. Het is tijd voor drastische maatregelen: al haar bezittingen de deur uit, alleen de honderd meest belangrijke dingen mogen blijven. Maar welke honderd dingen? Elke brief, elk souvenir, elk díng is een herinnering. Gina moet kiezen wat in haar nieuwe leven past en wat ze los wil laten, want alleen dan ontstaat ruimte voor nieuwe mogelijkheden...

Over de auteur:
Lucy Dillon is een Britse bestsellerauteur. Ze is dol op boeken, honden en cake. Haar romans hebben meerdere prijzen gewonnen en worden in heel Europa vertaald en gelezen.
Over Honderd stukjes van mij;
'Bitterzoet en hartverwarmend: dit is het soort boek waardoor je alles uit het leven wil halen.' Aldus Jojo Moyes

Mijn leeservaring:
Georgina (Gina voor intimi ;-)) staat op een kruispunt in haar leven.
Als zij en haar man Stuart Horsfield uit elkaar gaan en ze haar prachtige zelf verbouwde huis verlaat met meer spullen dan ze ooit in haar nieuwe flat kwijt kan, neemt ze een besluit.
Haar spullen, zijn ze haar zo dierbaar dat ze alles wil bewaren of zal ze haar nieuwe leven inrichten met alleen de dingen die echt het verschil hebben gemaakt in haar leven. Als ze gaat opruimen krijgen we aan de hand van voorwerpen een terugblik op desbetreffend bijbehorend verhaal.
Het gaat van jeugd naar volwassenheid, vreugde maar ook verdriet. Haar veel te jong gestorven vader. Een allesoverheersende moeder die het leven van Gina zo'n beetje wil regelen en voornamelijk alles wat fout gaat op zichzelf betrekt, zichzelf de zieligste persoon op aarde lijkt te vinden – vermoeiend zulke mensen trouwens...
Haar stiefvader die een belangrijke rol speelt maar ook en vooral haar liefste allerbeste vriendin Naomi, en haar eerste liefde Kit. Naar aanleiding dus van de voorwerpen leren we Lucy's verleden beter kennen. De “hoofdstukjes” beginnen steeds met een terugblik om dan door te gaan in het heden.

Het heden;
  
   "Stone Green, Gina’s eenmansbedrijf gespecialiseerd in het begeleiden en aansturen van renovatie- en restauratieprojecten, was gevestigd in een verbouwd pakhuis met uitzicht op het kanaal van Longhampton. Gina had het kleinste kantoor in het hele gebouw, met een bureau, haar moodboards en twee oude kaarten van de regio aan de kale bakstenen muur. Maar ze had wel het mooiste uitzicht, met aan twee kanten ramen."


Gina krijgt op een dag een opdracht van een stel dat een oud monumentaal pand wil gaan verbouwen. Nick en Amanda Rowntree. Een apart stelletje. Zij is altijd en overal hard aan het werk over de hele wereld terwijl Nick als fotograaf veel vanuit het huis kan en mag werken. Hij is dus bijna altijd aanwezig als er gewerkt wordt in het huis en omdat het ook stiekem Gina´s droomhuis is geweest kunnen de twee het goed samen vinden als het op details en vooral het karakteristieke karakter behouden aankomt.

Gina´s nare periode, die ze achter zich lijkt gelaten te hebben, maakt dat ze vastberaden is haar nieuwe leven in te richten zoals zij het graag wil, zich alleen nog maar omringen met haar spullen en de rest gaat naar goede doelen. Het lijkt allemaal alsof ze een maagdelijk wit canvas kan gaan beschilderen met haar eigen kleuren …
Maar niet alle begin is zo makkelijk en een kruispunt heeft meerdere afslagen ; kies jezelf de juiste afslag of dwingt het leven zelf je een bepaalde richting op?

Hartverwarmend maar ook hartverscheurend op sommige momenten. De impact van bepaalde gebeurtenissen in iemands leven kan enorm bepalend zijn voor keuzes, als je het al een keuze kunt noemen.
Moraal van het verhaal … LEEF NU!!

Welke items in je huis zou jij noooooit wegdoen?
Het eerste waar ik aan moest denken is mijn eerste teddybeer die ik ongeveer kapot heb geknuffeld. Hij ziet er wat gebrekkig uit maar is al mijn hele leven, zover ik weet, nooit ver uit mijn zicht geweest – dat is dus echt wel een blijvertje …..



Een heerlijk boek dat je meesleept in emoties. Een Must-Read als je van de boeken van Jojo Moyes houdt!

Dank weer aan Uitgeverij de Fontein voor het recensie-exemplaar.

©José juni 2017

4 opmerkingen: