zondag 18 juni 2017

David Baldacci – Het motief






















David Baldacci – Het motief

Titel: Het motief
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback (400 pagina's) en E-book
ISBN: 9789400507555

Omschrijving:
Walter Dabney is een liefhebbende echtgenoot en vader van vier dochters. Hij heeft een goedlopend bedrijf en leeft een bestaan waar velen jaloers op zouden zijn. Maar dan gebeurt het ondenkbare. Voor het hoofdkantoor van de FBI in Washington D.C. schiet Dabney op klaarlichte dag lerares Anne Berkshire in koelen bloede neer, om daarna de hand aan zichzelf te slaan.

Een van de vele getuigen is Amos Decker, een man die niets vergeet en ziet wat de meeste anderen missen. Verbijsterd over deze op het eerste gezicht totaal onverklaarbare moord, stort hij zich op het onderzoek. Decker maakt deel uit van een speciale eenheid binnen de FBI en hij en zijn collega's duiken in de levens van Dabney en Berkshire, op zoek naar een verband dat niet lijkt te bestaan. Wat ze wel vinden, zijn geheimen die hen leiden naar een op handen zijnde aanslag - een die Decker en zijn team midden in de vuurlinie plaatst...

Over de auteur:
David Baldacci is de succesvolle auteur van thrillers, romans, YA-thrillers en twee kinderboeken. Met zijn Wish you well Foundation strijdt Baldacci samen met zijn vrouw Michelle al jaar en dag tegen analfabetisme. Hiervoor ontving hij op 12 juli 2008 de Silver Bullet Award. Baldacci werd geboren in Virginia. Hij studeerde politieke wetenschappen aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde, en rechten aan de University of Virginia. Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij gedurende negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht en vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven.
Baldacci’s werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Zijn debuut Absolute power werd in 1997 verfilmd door en met Clint Eastwood.

Mijn leeservaring:
Moet ik iemand nog uitleggen waarom David Baldacci – naar mijn bescheiden mening – een van de toppers is op schrijfgebied? Waarschijnlijk heb ik jullie dit al duizenden keren verteld.
Hij is bij machte om mij mee te sleuren in de geheimzinnige wereld van de Amerikaanse overheidsdiensten die de wet proberen te handhaven. Vaak komt zowat het hele alfabet aan diensten voorbij die allemaal hun eigen taken hebben. Om maar een paar te noemen; FBI – CIA – DIA – DHS – DEA – NSA en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ze werken allemaal op hun eigen vakgebied aan de veiligheid maar worden ook vaak gedwongen om samen te werken. En aan het hoofd staat natuurlijk de President van de Verenigde Staten.
Ik vind dit allemaal ontiegelijk intrigerend en kan me dan ook mateloos verheugen op zijn nieuwe werk.
Het motief is er eentje in de Amos Decker-serie (ook apart te lezen hoor, maar zou zonde zijn ;-))

Amos Decker – oftewel – De geheugenman (deel 1 in de serie)
Sinds hij bij een footballwedstrijd een harde klap tegen zijn hoofd kreeg, heeft politierechercheur Amos Decker een perfect geheugen ontwikkeld. Daarbij heeft hij het zware verlies van zijn vrouw, dochtertje en zwager in feite nog steeds niet verwerkt en zal dit door zijn perfect geheugen dus ook never nooit niet meer kunnen.
In deel 2 in de serie – De laatste mijl – leerden we zijn speciale coldcaseteam al beter kennen en de innemende ter dood veroordeelde Melvin Mars – die de dood nog even liet wachten ;-)

In Het motief zijn ze weer allemaal present als het onderzoek, een nieuw i.p.v. de coldcases, naar de hoe – waarom – en hoezo-vragen over de vage actie van Walter Dabney om Anne Berkshire dood te schieten en daarna zichzelf nader moet worden bekeken. Amos ziet het gebeuren en raakt dan ook verwikkeld in de zaak die van vragen aan elkaar hangt. De connectie tussen de twee doden, hun mysterieuze verleden. De familie van Walter en het ontbreken van enig verleden, laat staan het vinden van familie, van Anne Berkshire.
Het lijkt alsof ze van het kastje naar de muur lopen tot ineens de DIA op de stoep staat en zich met het onderzoek begint te bemoeien. Dat lijkt de zaak alleen maar gecompliceerder te maken.

Amos betrekt intussen met collega Alex de bovenste etage van een flatgebouw dat gekocht is door Melvin Mars. Als tegenprestatie moeten de twee daar dan wel de boel een beetje managen en een oogje in het zeil houden in de duistere buurt waar de flat staat. Ook daar gaat niet alles van een leien dakje!

Ongelooflijk hoe ik ook dit boek weer in een ruk moest uitlezen. Voor de Baldacci-fan weer een juweeltje dat je niet wil missen.
Baldacci weet zijn lezers wat mij betreft wel bezig te houden met allerlei theorieën en complotten zonder dat het gaat vervelen door diep op alle "shit" in te gaan. To the point vertellen en toch een beeld kunnen schetsen van de personages en omgeving in een lekker vlotte stijl – ik word daar heel erg blij van en ben dan ook altijd diep teleurgesteld als het boek weer uit is.

(Maar zoals ik in de najaarsbrochure zag van A.W. Bruna komt in november weer een nieuwe uit en ditmaal maken Will Robie en Jessica Reel dan hun opwachting – ZIN IN!! ;-))

#Aanrader dus weer! En in dit geval #FamilyFirst zullen we maar zeggen ;-)

Voor een overzichtelijke volgorde en series van al zijn boeken verwijs ik graag naar de wikipagina ---> KLIK

En de Nederlandstalige Baldaccipagina vind je hier ---> KLIK


©José juni 2017




Geen opmerkingen:

Een reactie posten