donderdag 28 april 2016

Isa Maron – IJskoud
























Auteur: Isa Maron
Titel: IJskoud
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback (320 pagina's) en E-book
ISBN: 9789048822706

Omschrijving:
Op een koude novemberdag worden de doorgewinterde rechercheur Maud Mertens en de jonge Kyra Slagter weer samengebracht door een mysterieuze zaak. Die dag zijn op bijna hetzelfde moment twee jonge kinderen verdwenen. Hoewel de politie er met man en macht op zit, kan dat niet voorkomen dat er iedere dag meer kinderen ontvoerd worden. Er is geen enkele connectie tussen de verdwijningen: ze vinden overal in West-Nederland plaats, de kinderen zijn tussen de acht en 12 jaar oud en er wordt geen losgeld geëist. Diverse Amber Alerts leveren niets op. Hoe meer kinderen verdwijnen, hoe groter de onrust in het land.
Voor Mertens vormen de verdwijningen een onwelkome herinnering aan het verleden, waarin een zaak met een jong meisje een noodlottige rol speelde. Kyra weet wat het is als een familielid wordt weggerukt en je vol vragen achterblijft: ontvoerd, vermist, vermoord? De zaak spoort haar aan haar eigen vermiste zus te moeten vinden: vier jaar geleden verdween Sarina en er werd nooit meer iets van haar vernomen. Tot Kyra ineens een briefkaart van Sarina ontving.

Over de auteur:
Isa Maron (Utrecht, 1965) woont in Amsterdam, waar ze een druk leven leidt met haar man en vier zonen en actief is als ondernemer.
Na haar studies aan de UvA en de universiteit van Groningen te hebben afgerond, deed Isa Maron in 2004 een cursus proza schrijven.
Haar debuutroman
Passiespel leverde haar in 2008 de prijs voor Beste Nederlandse Vrouwenthriller van het jaar op. In november 2010 verschenen haar tweede boek Verboden verleden en de minithriller Vrij Zwemmen, waarvan inmiddels ruim 12.500 exemplaren verkocht zijn.
Isa publiceerde ook korte verhalen, onder andere in
Margriet en in de verhalenbundel Verrassing! In de verhalenwedstrijd voor Heleen van Royens Grote Zomerboek, dat in mei 2011 uitkomt, eindigde ze met het verhaal 'Achttien minuten' onder pseudoniem van haar nieuwe hoofdpersoon Nora Tielstra in de top 10. In November 2011 verscheen de thriller Schaduwkant.En natuurlijk een van de Moordwijven!

Mijn leeservaring:
Na Galgenveld – de eerste in de reeks Noordzeemoorden – was het een kwestie van tijd om de tweede te verslinden. Het is zo'n serie die ik een beetje vergelijk met de serie De vijf die ik vroeger graag las. Niet de verhalen op zich maar het gevoel dat je bekruipt als je lekker in een boek wil duiken en de rest van de wereld je gestolen kan worden.

Maud en Kyra waar we al mee kennis maakten in deel 1 komen elkaar ook in IJskoud weer tegen.
Het is een paar maanden later en Kyra is ondertussen begonnen aan haar studie Forensisch onderzoeker. Haar karakter wordt op een goede manier uitgediept en de toevoegingen maken haar haar steeds meer levendig voor mijn gevoel. Haar zoektocht naar haar verdwenen zus gaat ook nog steeds door en ze gaat zelf op onderzoek uit, volgt naar eigen zeggen de voetstappen van Sarina op weg naar het onbekende – al is er weinig hoop na de vier jaar die zijn verstreken sinds ze verdween.

Maud heeft Kyra beloofd om haar zoektocht te steunen door in dossiers en aanwijzingen te duiken. Tot er opeens uit het niets kinderen beginnen te verdwijnen.
Ook Maud's karakter wordt dieper uitgewerkt met flashbacks naar een oude zaak die haar nog steeds de rillingen bezorgt. Daardoor neemt ze deze zaak van de vermiste kinderen persoonlijk ook heel erg hoog op en zet alles op alles om het onderzoek gaande te houden, amper slapen – weinig thuis zijn. Ook de zorgen om haar dochter Roos – het zogenaamde loslaten en de moeilijke pubertrekjes waar ze zich druk om maakt. Al met al een enerverende tijd voor Maud en haar team, een race tegen de klok en een groots opgezette operatie om de kinderen op te sporen.

We lezen in principe vier verhaallijnen.
Maud – Kyra – de beleving van de vermiste kinderen en dan weer die dekselse mysterieuze schuingedrukte hoofdstukken van/over Jane Doe. Nog steeds ben ik aan het gissen of dit niet toch Sarina is – maar toch word je op de een of andere manier aan het twijfelen gebracht door allerlei aanwijzingen en clues die dan weer impliceren dat het totaal iemand anders is.
Dat doe je goed Isa!! Cliffhangers die je aanzetten tot het lezen van het volgende deel.
En lucky me kan gelijk door naar het volgende deel in de Noordzeemoorden – Ritueel.
Dus als je me mist weet je waar ik met mijn neus in zit ;-)

Heerlijk leesvoer weer om deze herfstige lente door te komen!


Volg Isa ook via Twitter 
 

en haar website: www.isamaron.nl

Of via de Moordwijven Facebookpagina

©José April 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten