zondag 20 augustus 2017

Sarah Lark – Een nieuwe wereld


Sarah Lark – Een nieuwe wereld

Auteur: Sarah Lark
Titel: Een nieuwe wereld
Genre: Roman
Uitgave: Hardcover (400 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026142444

Omschrijving:
Een nieuwe wereld’ is de nieuwe roman van Sarah Lark. Ze schrijft boeken waar romantiek, geschiedenis en leesplezier hand in hand gaan.

Terwijl de Tweede Wereldoorlog door Europa raast, weten de Poolse zusjes Helena en Luzyna hun land te ontvluchten. Ze horen dat een groep jonge vluchtelingen naar Nieuw-Zeeland mag doorreizen en melden zich aan. Maar dan krijgt slechts één zus een visum…

Aan de andere kant van de wereld komt James McKenzie in opstand tegen zijn ouders: hij wil zich als piloot in Europa inzetten. Maar weet deze jonge waaghals wel waar hij aan begint? Het lot brengt deze drie jonge mensen op elkaars pad – en samen vinden ze hun weg in een onzekere toekomst.

Deze standalone-roman sluit aan bij Sarah Larks immens populaire ‘Nieuw-Zeeland’-boeken ‘Het land van belofte’ ‘Het lied van de wolken’ ‘De roep van het land’ ‘Het land met de gouden kust’ ‘De schaduw van de kauri-boom’ en ‘De dag van de zonnewende’.

Over de auteur:
Sarah Lark heeft internationaal groot succes geboekt met haar romans over Nieuw-Zeeland. Wereldwijd werden al ruim 4 miljoen van haar boeken verkocht.
 (Sarah Lark is een pseudoniem van de in 1958 in het Duitse Bochum geboren Christiane Gohl. Na te zijn gepromoveerd in de pedagogiek, werkte zij onder meer als vakjournaliste en reisleidster. Momenteel woont zij in in de buurt van het Andalusische bergdorp Mojácar, waar zij een kleine paardenfokkerij runt. De liefde voor en omgang met paarden is een belangrijk thema in de kinder- en jeugdboeken die zij onder haar eigen naam heeft geschreven. Een andere levenslange liefde geldt Nieuw-Zeeland met zijn adembenemende landschappen. Naast de meer dan twintig boeken die zij onder eigen naam schreef, heeft zij er ook een twintigtal gepubliceerd onder verschillende pseudoniemen: als Elisabeth Rotenberg non-fictieboeken over paardrijden, als Ricarda Jordan romans die in de Middeleeuwen spelen en als Sarah Lark romans over Nieuw-Zeeland en over Jamaica. Bron: Literatuurplein)

Mijn leeservaring:
Het verhaal van de zusjes Helena en Luzyna begint als ze in een vluchtelingenkamp verblijven in de buurt van Teheran. Het kamp heeft mensen opgevangen die Siberie hebben weten te ontvluchten. De meiden zijn op dat moment respectievelijk 18 en 16 jaar. Helena voelt zich erg verantwoordelijk voor haar aartsluie zus en neemt haar taken vaak over. Luzyna is tot over haar oren verliefd op Kaspar en wil niets liever dan trouwen met haar vriendje. De twee hebben wilde plannen en willen  samen vertrekken uit het kamp om een nieuw leven samen op te bouwen. Luzyna is echter te jong. Als er op een gegeven moment de mogelijkheid bestaat om als joods kind mee te gaan naar Nieuw-Zeeland om daar vanuit een opvangkamp aan een veilige toekomst te werken, nemen de zusjes dan ook een besluit om mee te gaan. Het verloopt echter anders dan verwacht, er is slechts plek voor kinderen onder de 18 jaar en Helena zal niet mee kunnen. Tot de dag van vertrek aanbreekt voor de kinderen. In een vlaag van woede neemt Helena een drastisch besluit dat beider toekomst zal bepalen …...

James McKenzie zit midden in het oorlogsgeweld, maar weigert met zijn Haviland – Mosquito gevechtsvliegtuig onschuldige mensen te bombarderen. Hij wordt dan ook op het matje geroepen door de opperbevelhebber van de RAF. Anderzijds is zijn familie het compleet oneens met James' keuze en doet er alles aan om hem terug te halen naar Nieuw-Zeeland. Het werk op de immense boerderij van zijn ouders is een zwak maar doeltreffend excuus om hem terug te krijgen in de schoot van zijn familie.

Door een toeval ontmoeten Helena en James elkaar. Helena, behoorlijk getraumatiseerd en verscheurd door schuldgevoelens, probeert haar leven toch op te pakken. Of James daar onderdeel van uit gaat maken is nog maar de vraag...

Een onderbelicht stukje tweede wereldoorlog, alsook een kijkje in de wereld van de Maori. Vermeng dat met een prachtig verhaal in een adembenemend stukje natuurlijke schoonheid en je krijgt een geschiedenisles verpakt in romantiek en drama.
De levens van mensen die door verdriet en ellende toch op de een of andere manier een positieve wending krijgen. Een onzekere toekomst die tijdens en na de tweede wereldoorlog zo precair is dat het vele mensen tot wanhoop dreef, maar de meesten ook stimuleerden om op te krabbelen en hartgrondig hoopten om nooit, maar dan ook nooit meer zo'n oorlog te hoeven mee maken....


Mijn dank is weer groot voor het verkregen recensie-exemplaar van Uitgeverij de Fontein.
Voor de broodnodige roman als tussendoortje, tijdens mijn doorgaans grote thrillergeweld ;-)

©José augustus 2017

4 opmerkingen:

 1. Mooie recensie heb je geschreven over dit boek.
  Ik vind de cover ook heel mooi.

  Groetjes,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Hilly, vond ik ook, ze heeft echt prachtige covers!! Denk dat ik nog wel meer van haar wil lezen ;-) (Bekijkt haar steeds maar groeiende stapel *Nog-Te-Lezen ;-))

   Groetjes terug!

   Verwijderen