dinsdag 18 april 2017

Leila Meacham – Het zwarte goud


Leila Meacham – Het zwarte goud

Auteur: Leila Meacham
Titel: Het zwarte goud
Genre: Vertaalde literaire roman, novelle
Uitgave: Hardback (624 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026141225

Omschrijving:
Leila Meacham neemt je in Het zwarte goud mee naar het zinderende zuiden van de VS.
In het Texas van 1900 hebben de koeien en grote veehouders het nog voor het zeggen, maar de eerste olie stroomt al uit de grond en de hele samenleving staat op het punt van een grote verandering. In deze tumultueuze wereld moeten Samantha Gordon, een welgestelde erfgename van een van de grootste veebaronnen, en Nathan Holloway, een op het oog onopvallende boerenknecht, hun weg vinden. Deze twee jonge mensen moeten het web van geheimen, liefde en verraad dat hen verbindt ontwarren als ze ooit hun eigen pad willen kiezen.

Over de auteur:
Met Rozen heeft Leila Meacham een epische roman geschreven over verloren liefde, tegenspoed en verlangen. Deze debuutroman is voor haar een droom die werkelijkheid is geworden. In de VS werden al meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het boek stond wekenlang in de Top 10 van de New York Times Bestseller List. Met haar debuutroman Rozen, die ‘het Gejaagd door de wind voor de 21ste eeuw’ werd genoemd, veroverde Leila Meacham de harten van vele lezers. Naast Rozen schreef ze ook Korenblauw en Somerset.

Mijn leeservaring:
Na alle “thrillergeweld” van de afgelopen tijd las ik nu een prachtige roman. Ik vroeg me na het lezen af waarom ik dat niet vaker doe!
Het zwarte goud is zo'n boek waar je ademloos naar zou kijken als het een film betrof.
Je wordt vanaf bladzijde een meteen het verhaal ingezogen en het laat je ook niet meer los, een lekkere dikke pil vol emoties.

Texas in de twintigste eeuw.
Het begin van een grote ommezwaai voor veel Texaanse boeren die oftewel het hoofd niet meer boven water kunnen houden of megagrote ranches bezitten met veel dieren. Ze krijgen hoe dan ook te maken met de olievondsten en de daarbij behorende industrie. Het rijke Texas en de arme boeren, grootgrondbezitters en de relatief rijken die in tegenstelling tot wat men denkt ook flink in zak en as kunnen komen te zitten door bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Droogte en orkanen wisselen elkaar moeiteloos af met alle gevolgen van dien.

In het zwarte goud krijg je al direct in de proloog te maken met een echtpaar dat feitelijk zo ver uit elkaar ligt qua gevoel dat de een de ander voor een dilemma stelt waarmee veel levens op zijn kop zullen worden gezet in de toekomst.
Het boek bestaat uit drie delen waarin we kennis maken met de familie Holloway en de familie Gordon.
De Holloways, met name Nathan en zijn vader Leon, zijn van eenvoudige komaf. In tegenstelling tot hun snob van een vrouw/moeder Millicent en de jongere kinderen Randolph en Lily die koste wat kost in de betere kringen willen vertoeven. Het zal Millicent meer dan alleen geld kosten om zover te komen.

Samantha Gordon daarentegen is de dochter en erfgename van een van de grootste veebaronnen die Texas rijk is. Haar kostje lijkt gekocht maar daar staat ze zelf niet eens zo bij stil. De geadopteerde dochter van Neal en Estelle Gordon is een sociaal mens met een hart van goud dat al vanaf haar prilste jeugd klopt voor haar buurman's zoon Sloan Singleton. Het lijkt er echter op dat deze haar alleen maar ziet als kleine zusje en de liefde tussen deze twee zal ook nooit verder komen volgens Sam.
Vooral omdat Sloan zich gaat verloven met de uiterst mooie Anne Rutherford, mooi maar met een herseninhoud van een pepernoot als het op het sociale aankomt.

Als er op een dag, de twintigste verjaardag van Nathan, op de boerderij van de Holloways een man aanklopt genaamd Trevor Waverling verandert in een klap alles. Nathan's hele leven lijkt een grote leugen. Hij kan niet begrijpen hoe zijn ouders deze geheimen hebben kunnen bewaren ten opzichte van hem. Zijn wereld stort in en de enige zekerheid die hij nog heeft is de liefde van zijn vader Leon en zijn dierbare herdershond Zach. Zijn toekomst zal heel anders uitpakken dan hij altijd gedacht heeft.

Ook voor Samantha lijken er ineens dingen te veranderen. Ze heeft haar droom al opgegeven in feite, paleontologie heeft ze gestudeerd maar haar hart vertelt haar dat ze op een dag de ranch van haar vader moet overnemen. Alle liefde in de wereld steekt ze dan ook in haar toekomst. Tot ze op een dag stuit op een schedel die van een dinosaurus afkomstig zou kunnen zijn. Haar hart slaat op hol bij de vondst en ze neemt contact op met een oud studiegenoot die tevens getrouwd is met haar beste vriendin. Deze heeft echter zijn eigen plannetjes en de wereld staat ineens op zijn kop voor Samantha en haar familie.

Intriges, leugens en familiegeheimen en ook liefde in het magnifieke decor van de boerenlevens aan de ene kant en de opkomende grote steden met hun metaalindustrie aan de andere kant. De wereld van de boerenknechten en hun karren of koetsjes en de geboorte van de automobiel. Tegenstellingen die je gevangen houden in je leesflow. Een adembenemend verhaal met geweldig beschreven personages die je zult haten of in je hart zult sluiten …..

Een zalig boek om in onder te duiken!!

Met dank aan Uitgeverij de Fontein voor het recensie-exemplaar 
(en daarbij de ontdekking dat ik veel te weinig romans lees ;-))

©José april 2017

2 opmerkingen:

 1. Een goede recensie José, het nodigt uit om het boek te gaan lezen.

  Maar zucht...ik heb nog zoveel boeken op mijn lijstje staan:)
  Het blijft kiezen.

  Lentegroet,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was ook zo enthousiast over dit boek! Ik zou hem zeker op mijn lijstje zetten ;-)

   Maar mijn lijst blijft ook maar groeien en ik snap wat je bedoelt met keuzes maken. Too many books - so little time ;-)

   Groetjes terug!

   Verwijderen