donderdag 9 maart 2017

Het museum van de vrouw

                           (Bron: Museum van de vrouw) 

 
Het museum van de vrouw.

Het is druilerig weer in het Midden-Limburgse land, zeg maar gerust baggerweer!
Terwijl de regen af en toe met bakken uit de bewolkte hemel valt rijden we naar Echt, een dorpje met een historie.
Dat het geen weer is om zomaar wat rond te banjeren snap je wel. Maar we gingen met een andere reden, het Museum van de vrouw ligt in Echt.
Een klein museum gevestigd in een prachtig pand ongeveer naast de kerk. Voldoende parkeerplekken, mits er geen mis aan de gang is denk ik zo ;-) Museum is op de begane grond en zeer goed toegankelijk ook voor rolstoelen.
De thema's van de tentoonstellingen zijn wisselend, voor nieuwtjes en weetjes over het actuele thema of de geschiedenis kun je ten alle tijden terecht op de site – maar ook op Facebook, Twitter en Instagram ….
Als klap op de vuurpijl kregen we bij binnenkomst een zeer leuk boekje in het kader van Internationale Vrouwendag over Lingerie door de jaren heen – door Floor van der Plas. Onderkleding vanaf 1850 tot nu.
Dit jaar is het thema grote gezinnen door de tijd heen.
Vroeger was het geen uitzondering als een gezin veel kinderen had. Vooral het katholieke zuiden waar de pastoor gerust naar je huis kwam en vroeg of er niet nog meer schaapjes aan zijn kudde toe te voegen waren en hij meteen informeerde of er niet een beest geslacht was waar hij dan het beste stuk van meenam. Het respect (en misschien ook wel een beetje de schrik) voor meneer pastoor was behoorlijk groot toentertijd.
Aangezien de anticonceptie nog niet echt aan de orde was en de bedjes van de mensen megaklein, is het niet verwonderlijk dat er wel gezinnen bekend zijn met 15 kinderen of meer zelfs …. De kuddes van pastoor waren dan ook best groot zeg maar ;-)

Het museum is dan niet echt groooot, maar de beleving is dat zeer zeker wel.
Als je in mijn leeftijdscategorie zit ken je vast wel de verhalen van je moeder/vader, oma/opa of tantes en ooms. De gezelligheid komt dan als eerste altijd naar boven maar ook in sommige gevallen de struggle om je kinderen gekleed en aan het eten te houden. Geen luxe maar toch plezier en saamhorigheid, de sporadische extraatjes in de vorm van bijvoorbeeld de zondagmiddagen waar er muziek was en er gedanst en gelachen werd. Terwijl er doordeweeks keihard gewerkt moest worden en het naar school gaan eerder een uitje dan de tegenwoordige plicht. Je mocht van geluk spreken als je naar school kon en wat leren, met name het lezen en schrijven was een grote stap naar de toekomst hoor ik vaak. Lezen vergrootte je wereld en kon je naar plekken brengen waar het goed toeven was bijvoorbeeld.

Een geweldige tentoonstelling die clever is opgebouwd en waar je ogen tekort komt alleen al door de leuke details. Overal waar je kijkt wordt je terug geteleporteerd in de tijd en kun je lezen in welke jaren er bepaalde dingen ontdekt of uitgevonden zijn. Je wordt bij binnenkomst meteen welkom geheten door meneer pastoor die omringd door heilige boeken en geschriften met een doos sigaren aan zijn tafeltje zit (een pop natuurlijk, geen echte pastoor;-)).
Vervolgens de door de kerk zo gehate anticonceptie. Jesus Christ wat een methodes hadden ze vroeger!!
Dan de geboorte en ga zo maar door. Gefascineerd hebben we rondgelopen en genoten van de trip down memory lane in voorwerpen, verhalen en informatie.
Spelletjes, gebruiksvoorwerpen, kleding, meubeltjes en teveel om op te noemen.....
Na onze ontdekkingstocht was er nog gelegenheid om in de “gooj kamer”, zoals ze vroeger de kamer noemden waar alleen op hoogtijdagen vertoefd werd, koffie met echte Limburgse vlaai genieten. En niet zomaar een stuk vlaai uit een rek getrokken, nee de vlaai werd kakelvers bij de iets verderop gelegen Echter bakker gehaald. Waar vind je dat nog?

Al met al een paar verschrikkelijk leuke uurtjes. Als je ooit in de buurt of in de gelegenheid bent om er naar toe te gaan zou ik dat zeker eens doen! En neem dan zeker je moeder/oma/tante(s) of vriendinnen mee, je zult er geen spijt van krijgen.Een aantal foto's die ik maakte heb ik in een collage geplakt, maar wilde geen spoiler zijn door alles te laten zien – ontdek het zelf maar, das veel leuker ;-)


©José

2 opmerkingen: