dinsdag 22 november 2016

Astrid Holleeder – Judas: Een familiekroniekTitel: Judas: Een familiekroniek
Uitgever: Lebowski
Genre: Non-Fictie
Uitgave: Paperback (576 pagina's) en E-book
ISBN: 9789048825028

Omschrijving:
'Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Mijn leeservaring:
Natuurlijk was ook ik hartstikke nieuwsgierig naar dit boek dat als een groot geheim door boekenland dwaalde. De aankondiging van een uitzonderlijk onthullend boek maakte dat (bijna) heel lezend Nederland vol verwachting uitkeek naar dit verhaal. De inkopers van boekenwinkels wisten zelfs niet wat ze inkochten ….
Judas bleek een explosie teweeg te brengen in de boekwinkels, binnen één dag vlogen er 80.000 exemplaren over de toonbank – ongekend!

Het verhaal van Astrid is een afwisseling in perspectief.
Een aanloop naar een voor haar zenuwslopend “proces” om haar broer Willem voorgoed achter de tralies te krijgen.
Samen met zus Sonja en – ex-vriendin van Willem - Sandra besluit ze dat het tijd is om zelf actie te ondernemen omdat justitie op de een of andere manier niet echt in staat is om bewijzen rond te krijgen.
Terugblikkend op haar jeugd in een soort flashbacks die als een rode draad door het boek lopen, komen we er achter hoe het gezin Holleeder niet alleen door vader Holleeder maar daarna ook door Wim in een angstaanjagende houdgreep werd gehouden.
Willem is de oudste van vier. Daarnaast zijn er nog broer Gerard, zus Sonja en de benjamin van de familie – Astrid.
Angst zit er al vroeg in met een alcoholist als vader die daarnaast ook nogal losse handjes heeft. Moeder Holleeder probeert zo goed en zo kwaad ze kan haar kinderen te beschermen en op te voeden maar makkelijk is het niet. De vier kinderen leren om onzichtbaar te zijn, te lezen hoe de situatie er voor staat als hun vader thuis komt. Mijn eerste gedachte was: De kat op het spek binden – een alcoholist die bij Heineken werkt dat kan op een gegeven moment niet goed gaan.
Spanningen zorgen regelmatig voor angstige momenten voor moeder en kinderen. Vluchten voor vader lijkt dan ook de enige manier tot overleven. Sonja heeft in die tijd een verhouding met Cor van Hout, bloedgabber van Willem, ze raakt zwanger en de twee gaan samen verder terwijl Willem zich ondertussen ontpopt tot een ware pater familias, een godfather alsof het een maffiafamilie betreft. Alles en iedereen moet voor hem wijken – rennen en heel, maar dan ook heel diep buigen.
Dan wordt Heineken ontvoerd en het leven van de Holleeders verandert op slag in een nachtmerrie, de hele familie wordt er op aangekeken door heel Nederland dat in de greep van de gewelddadige ontvoering bevooroordeeld de hele familie al beschuldigd.
Zwijgen is dan ook het credo van Willem, niemand verraadt zijn familie, Dat wordt op angstaanjagende manieren wel duidelijk gemaakt. Hij schuwt er niet voor om bijvoorbeeld met een pistool tegen het hoofd van een van Sonja's kinderen te zeggen: Jij mag kiezen wie van je twee kinderen er als eerst gaat.

Als Sonja's man Cor van Hout na een aantal pogingen dan ook daadwerkelijk wordt geliquideerd lijken de zussen plotseling toch te gaan beraadslagen hoe ze hun broer definitief achter de tralies moeten krijgen. Het duurt nog jaren maar met heel veel voorbereiding en doodsangst gaat Astrid toch aan de slag om steeds meer vertrouwen van Wim te winnen. Met behulp van de mini opnameapparatuur die ze gebruikt krijgt ze steeds meer details te horen.
Verhalen ook over Klepper en Mieremet en Thomas van der Bijl die zijn “klikken tegen de petten” uiteindelijk met zijn leven moest bekopen. Ook Endstra bijvoorbeeld, of Kees Houtman.
De onderwereld trilt in die tijd op zijn grondvesten met de vele liquidaties. Aantonen dat Willem erachter zat is moeilijk, maar Astrid probeert zoveel mogelijk op band te krijgen..... Willem voerde niet uit maar regelde.
Hij was een grote baas waar iedereen die maar iets in de onderwereld wilde betekenen tegenop keek.

Mijn petje neem ik af voor Astrid om dit boek te schrijven en uit te laten geven omdat ze zoals ze zelf zegt daarmee en met de getuigenissen natuurlijk, haar eigen doodvonnis heeft getekend alsook dat van Sonja en Sandra – die er beiden uiteraard wel mee ingestemd hebben.
Astrid heeft bij wijze van spreken al een aantal keer afscheid genomen van haar dochter Miljuschka en haar kleinkinderen en schrijft dan ook als nawoord in het boek een soort brief aan haar broer.


Broer,
Het breekt mijn hart dat ik jou moet laten opsluiten, maar geloof me dat ik samen met jou daarbinnen zit. Ik geef jou levenslang, maar heb daardoor zelf ook levenslang. Een leven lang angst, tot aan het moment dat mijn tijd gekomen is. Of zoals jij zegt: ‘Als je hem op je af ziet stormen met dat ding heb je nog een moment. Een moment om te denken: had ik het maar niet gedaan.’ Maar ik heb het gedaan. Ik had zo graag gewild dat het anders kon, maar je hebt mij geen keuze gelaten..............


en ze besluit met ….

Dat Sonja, Sandra en ik onze getuigenis tegen jou met de dood moeten bekopen, weet jij en weten wij. De enige reden dat jij nog leeft, is dat je ons het leven wilt ontnemen.
Maar ondanks die zekerheid, Wim, hou ik nog steeds van jou.

Niet te filmen zeggen ze ooit, maar dit gaat verder dan een wit doek, verder zelfs dan de gemiddelde mens kan bevatten.
Als “liefhebber” van true-crime stories heb ik denk ik wel bijna alles gelezen wat met de Heineken-ontvoering te maken heeft. De verhalen van bijvoorbeeld Peter R. de Vries die zelf ook op “de nominatie” staat/stond bij Holleeder om gedaan te worden.
Alles neem je tot je als informatie maar Judas gaat verder, laat je binnen in de emoties van Astrid en dan met name ook Sonja en hun moeder en kinderen.
Aangrijpend en soms niet te bevatten hoe een mens zijn familie zo weet te gijzelen om maar eens een woord te noemen. 

Spraakmakend zeker! Als een laatste testament ….
Van knuffelcrimineel tot waanzinnig – nu we eenmaal NOG meer weten over zijn ware aard.

©José november 2016
Geen opmerkingen:

Een reactie posten