dinsdag 8 maart 2016

Clare Mackintosh – Mea culpa


Titel: Mea culpa
Genre: Literaire thriller
Uitgave: Paperback (384 pagina's) – E-book en dwarsligger
ISBN: 9789026137730

Omschrijving:
Mea culpa is het debuut van Clare Mackintosh. Een thriller voor de fans van SJ Watson, Nicci French en Gone Girl.
Wanneer een alleenstaande moeder de hand van haar zoontje even loslaat, gebeurt het ondenkbare: hij rent de straat over en wordt aangereden door een auto. De bestuurder rijdt door.
In een fractie van een seconde verandert Jenna's wereld in een nachtmerrie. Om de vreselijke waarheid te ontlopen verhuist ze naar een afgelegen plek aan de kust in Wales, maar de herinneringen, angsten en rouw zijn allesoverheersend.
Inspecteur Ray Stevens leidt het onderzoek naar de dader. Vastbesloten om tot de bodem van de zaak te komen, zet hij zowel zijn professionele als zijn persoonlijke leven op het spel. Intussen wordt Jenna ingehaald door haar verleden, met alle verwoestende consequenties van dien...

Over de auteur:
Clare Mackintosh werkte jarenlang binnen de politiewereld. In 2011 begon ze als freelancejournalist en inmiddels is ze fulltimeschrijver. In haar nawoord beschrijft ze de aangrijpende aanleiding voor het schrijven van dit adembenemende boek …. Mea culpa.

Mijn leeservaring:
Het boek bestaat uit twee delen en wordt in eerste instantie voornamelijk vanuit twee personen verteld.
De proloog laat ons al naar adem snakken bij het lezen van het in herfsttinten en druilerige sfeerbeeld geschreven horrorscenario dat elke ouder wel eens door zijn/haar gedachten heeft zien voorbijschieten. Je kind steekt pardoes de weg over …

Nachtmerrie! 
Jenna is totaal van de kaart als ze de film steeds maar weer voor haar ogen ziet afspelen. En dan die stilzwijgende beschuldigingen – haar schuld!!
Ze neemt dan ook een rigoureus besluit en vlucht weg uit Bristol met een paar van haar bezittingen. Een diep gekoesterd klein kistje met een paar persoonlijke eigendommen, haar laptop en wat kleren belanden in haar rugzak. Als een dief in de nacht vlucht ze om alles en iedereen achter te laten. Uiteindelijk komt ze terecht in Penfach, een klein dorpje in Wales. Een schitterende plek aan zee waar ze een afgelegen klein huisje huurt en geleidelijk aan kennis maakt met de bewoners.
Maar kan ze haar verleden zomaar verborgen houden of is ze op de een of andere manier toch vindbaar?

Inspecteur Ray Stevens moet met zijn team op zoek naar een dader, de gevluchte dader van de zogenaamde hit and run, maar deze is niet zo een-twee-drie op te sporen. Vooral zijn nieuwste aanwinst van het korps – Kate – is volhardend, gebrand op het vinden van de chauffeur die deze nachtmerrie veroorzaakte. De onderhuidse spanning die deze twee voelen knetteren zijn voor de wat oudere Ray een reden om zijn professionaliteit een beetje te laten varen, mede door de wat gespannen thuissituatie. Dit maakt alles nog ingewikkelder dan het al is voornamelijk door het gevoel dat hij opgesloten zit in zijn leventje dat door een bepaalde sleur zich maar voortsleept terwijl de jongere Kate door het leven lijkt te huppelen met een jeugdig fanatisme waar hij jaloers op is, zou zomaar een mid-lifecrisis kunnen zijn ;-)

Het begon zo heftig dit Mea culpa en krijgt daarna een perfect opgebouwde verhaallijn waarin je denkt zachtjes aan meegenomen te worden in een carrousel van emoties. Het vluchten van Jenna en de zoektocht door een uiterst innemend team rechercheurs. Penfach en Bristol – afwisselend in een prachtig omschreven setting van afgelegen schoonheid en de drukte van een stad. Het knusse huurhuisje van de eenzame Jenna en het privéleven van Ray die een werkezel is en daarbij het echt belangrijke een beetje uit het oog verliest.
Die carrousel kun je wel op je buik schrijven trouwens want je zult een twist van jewelste om je oren krijgen die je van de zacht schommelende draaimolen ineens doet belanden in een adembenemende achtbaan met een vrije val van heb ik jou daar.

De cover van dit boek alleen al is prachtig en nodigt uit tot wegdromen, fladderen naar het onbekende – en verrast worden zul je! Fantastische schrijfstijl doordrenkt met mooie metaforen die je doen verlangen naar meer.
Alweer een debutante die me meesleurde in haar web van uiterst geraffineerd opgebouwde spanning die me niet los liet en nog lang liet na sudderen in gedachten.

Deze mag echt niet ontbreken op je NTL-lijst (met andere woorden – deze mag je niet missen!!)

©José Maart 2016


P.s – persoonlijke extra noot:
Wat ben ik blij dat De Fontein er zulke juweeltjes tussenuit weet te plukken in de overweldigende stapels nieuwkomers. Vergelijkingen worden er gemaakt met allerlei toppers maar Mea culpa doet me meer denken aan het nog steeds zeer hoog in mijn persoonlijke top staande boek van Julia Keller – Onderhuids
Mea culpa zal zeker in mijn lijst van zwaar favorieten komen.
Dank je wel voor het recensie-exemplaar Uitgeverij de Fontein!!


2 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk jouw leeservaringen José.

  Nog veel leesplezier!

  Lieve groet,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is er een om in te lijsten zo goed :-)
   Dank je wel!!!

   Verwijderen