dinsdag 19 april 2016

Marlen Beek – Visser – Stem!Auteur: Marlen Beek – Visser
Titel: Stem!
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback 327 pagina's
ISBN: 9789086602728

Omschrijving:
Trudy is een vrouw van 28 jaar, die onzichtbaar door het leven gaat. Ze woont alleen, heeft een weinig inspirerende baan en vrijwel geen sociaal netwerk. Sinds de dood van haar vader is de band met haar moeder en zus alleen maar verslechterd.
Als iemand (een blinde, onbekende man) Trudy erop attendeert dat ze mooi kan zingen, is haar eerste ‘blinde auditie’ een feit. Ze ziet plotseling een mogelijkheid om een nieuw leven te krijgen, om écht gezien te worden.
Ze zet alles op alles om zich voor te bereiden op deelname aan de talentenjacht Stem! (een programma á la The Voice). Al snel ontwikkelt ze een obsessieve belangstelling voor Senna,een van de juryleden van het programma.
Trudy ziet Senna als de sleutel tot haar succes. Vastbesloten om Senna te leren kennen overschrijdt ze gaandeweg elke denkbare grens. Lukt het Trudy om door te dringen tot de audities van Stem! ? Zal zij schitteren op het podium? En wat als ze haar ultieme doel niet bereikt?

Over de auteur:
Marlen Beek-Visser woont en werkt in Leiderdorp, op steenworp afstand van Leiden, waar zij haar middelbareschooltijd doorbracht en waar zij lange tijd woonde. Na een hbostudie commerciële economie schreef zij als stafmedewerker communicatie en als manager in de kinderopvang voornamelijk zakelijke teksten. Tot zij enkele jaren geleden haar creatieve geest de ruimte gaf en begon met het schrijven van fictie.
Marlen publiceerde een tiental korte verhalen in verhalenbundels. Zo verscheen haar verhaal
DNA-test in een bundel voor een goed doel, waarbij de line-up werd gevormd door prominente auteurs als Kees van Kooten, Mensje van Keulen en Susan Smit. Schrijver Abdelkader Benali koos haar verhaal Zwarte kapitein voor publicatie in de bundel Gouden tijden, zwarte bladzijden. Met Project X 75.0 won zij de Literaire Prijs van Wageningen, terwijl zij bij een schrijfwedstrijd voor Margriet een tweede plaats behaalde met haar verhaal Hulplijn.
Marlen is ook een van de Moordwijven!

Mijn leeservaring:
Omdat ik het sowieso al niet zo gezien heb in al die talentenjachten leek me dit wel een heel goed boek. Niet alles is goud wat er blinkt en nee niet iedere kandidaat is zo happy als hij/zij wellicht wil doen geloven op de beeldbuis. Dat lijkt me een understatement.
Het lezen van de achterflap gaf me al een aardig idee welke kant het verhaal op zou kunnen gaan. Nadruk op KUNNEN gaan want het bleef me maar verrassen!
Het verhaal wordt vanuit twee personen verteld.

Trudy die een onzichtbaar leven leidt, gewoontjes is en werkt op een plek waar ze liever niet is. Haar jeugd is behoorlijk hobbelig verlopen, dat lees je in korte terugblikken die uiteindelijk heel veel duidelijk maken over haar karakter en denkwijze.
Senna daarentegen is een succesvolle zangeres die midden in het leven staat. Getrouwd met Terence en ze is moeder van de kleine Olivia. Als jurylid van de Stem! (denk bij deze talentenjacht aan The Voice), haar optredens en het moederschap is ze vaak buitenshuis maar kan altijd terugvallen op haar steun en toeverlaat van een man – denkt ze ;-)

Trudy wordt op een dag “ontdekt” als het ware, een reallife blinde auditie doet haar besluiten alles op alles te zetten om zichtbaar te worden in deze wereld via het programma De Stem!. Ze ziet in Senna het ideale opstapje naar erkenning en probeert daarom op haar eigen manier om in Senna's buurt te komen – koste wat kost.
Senna moet op haar beurt zien te dealen met een shock, uiteindelijk zelfs meerdere.

Het leest als een trein door de vlotte schrijfstijl van Marlen. De twee hoofdpersonen wisselen elkaar af in snelle korte hoofdstukjes die op zichzelf al spannend eindigen waardoor je alleen maar sneller wil lezen. Ik kon me de twee dames wel voor de geest halen, me er een beeld bij vormen omdat ze steeds meer kleur krijgen naargelang je verder leest.
Het verhaal gaat meerdere kanten op en je wordt soms verrast door een plotselinge wending die het verhaal meer smoel geeft. Over the top, denk je dan soms maar niet als je in gedachten houdt dat Trudy de realiteit enigszins uit het oog verliest door haar obsessie.

Een sterk debuut dat naar meer smaakt! Goed opgebouwd, er gebeurt ontzettend veel zodat je blijft lezen. Heel erg origineel mag wel gezegd worden. En als je in Senna een bepaald jurylid denkt te herkennen is dat voor je eigen rekening – met name jouw fantasie die dat beeld schetst ;-)

Ik las dat Marlen na het zien van een auditie bij het Engelse X-Factor ineens inspiratie kreeg voor dit boek. Ik heb het bewuste filmpje even voor je opgezocht, dat wilde ik je niet onthouden.
Goed voorbeeld van hoe iemand zo intens in zichzelf begint te geloven dat ze op een gegeven moment totaal even van het pad is – het spoor bijster en niet meer in staat om dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Bekijk het verbijsterende filmpje als je zin hebt. Vooral de gelaatsuitdrukking en de ogen van dit meisje kwamen bij mij echt unreal over.

Heel graag gelezen!!

Ook Marlen is actief op Social media:

Facebook --------> KLIK

Twitter --------> KLIK

Homepage -------> KLIK


Veel leesplezier en smeer je stem zo nu en dan eens – wie weet wordt je ontdekt. 
Maar moet je dat willen??? ;-)

©José April 2016


Geen opmerkingen:

Een reactie posten