zondag 10 april 2016

Iona Grey – Een verloren liefde
Auteur: Iona Grey
Titel: Een verloren liefde
Genre: Vertaalde literaire roman
Uitgave: Paperback (464 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026137266 


 
Omschrijving:
Een heerlijke roman waarin twee verhaallijnen verweven worden: in WO2 wordt een jonge, getrouwde Engelse vrouw onmogelijk verliefd op een Amerikaanse soldaat. Na de oorlog komt hij terug voor haar, belooft hij – maar in de oorlog worden zoveel beloftes gedaan… In het heden vindt een jonge Engelse vrouw een schuilplaats in een verlaten huis, maar vindt dan de briefwisseling uit de oorlogstijd tussen de twee hoofdpersonen uit de andere verhaallijn – en gaat op onderzoek uit naar hoe hun verhaal afgelopen is.

Over de auteur:
Iona Grey woont met haar man en dochters in Engeland. Een verloren liefde is het gevolg van haar levenslange fascinatie voor moderne geschiedenis en de rol van vrouwen daarin.


Mijn leeservaring:
Een debuut om van te watertanden!
Ben je een fan van Jojo Moyes of wellicht Santa Montefiore dan mag je deze echt niet missen.
Twee verhaallijnen – twee vrouwen – twee tijdzones – twee totaal verschillende werelden – en toch twee zo herkenbare situaties, al zijn ze niet echt vergelijkbaar en toch ook weer wel.

Een prachtige proloog die je al meteen in het verhaal zuigt, Dan die terugblikt op het eind van zijn leven en nog maar één wens heeft..... Stella nog een keer zien.

Jess is op de vlucht voor haar gewelddadige vriend Dodge en rent voor haar leven in het hedendaagse Londen. Ze stuit per toeval op een leegstaand huis en neemt haar intrek in dit vochtige verwaarloosde huis zonder stroom. Het maakt haar allemaal niks uit zolang ze maar uit het zicht en de greep van Dodge blijft.
Als ze uiteindelijk toch een keer naar buiten glipt om wat eerste levensbehoeften te halen komt ze Will tegen die op zoek is naar de erfgenamen van de eigenaresse van het leegstaande pand.
Bang om haar schuilplek te verliezen hoopt ze dat Will wegblijft.

Als op een dag ineens de brievenbus kleppert vindt ze een brief waar "Urgent" boven op staat. Geen idee of ze er goed aan doet maar ze opent hem en vind een hartverscheurend lieve brief.
Als Jess op zoek gaat naar wat kleding en schoenen in een van de slaapkamers vindt ze een schoenendoos met brieven gericht aan Stella met als afzender dezelfde Dan.
Ze begint te lezen en dat zal haar hele leven veranderen.
Het verhaal van Dan en Stella blijft natuurlijk wat raadselachtig voor Jess omdat ze maar een kant van het verhaal kent door de brieven. Voor ons lezers is het echter op een perfecte manier te volgen, we switchen van heden naar verleden met beide dames en hun levensverhalen.

Wat een mooi opgebouwd boek. 
Levendig beschreven situaties die je meenemen naar een klein dorp in oorlogstijd en anderzijds naar het huidige Londen. Personages die zonder enige twijfel je hart stelen. Prachtige zinnen die je meesleuren in emoties. De setting op een dusdanige manier beschreven dat je makkelijk kunt visualiseren waar je je bevindt op bepaalde tijden, niet overdreven uitgebouwd maar op een slimme manier de juiste hoeveelheid woorden gebruikt om het goed te laten doorlopen qua verhaal. En doorlopen doet het.
Je snakt naar meer en bent zo een eind op weg in het boek dat je het eigenlijk in een keer wil uitlezen, hoop – liefde – angst en verdriet zijn de keywords voor deze pageturner.

Iona Grey mag super trots zijn op dit prachtige boek. 
En dat ze me zelfs aan het huilen kreeg is alleen maar een extra pluim voor haar. Ik kijk al uit naar haar komende werk want dat zal toch wel komen …. hoop ik!!

Iona is ook te vinden op:
Facebook -----> KLIK
en
Twitter -----> KLIK

Met heel veel plezier gelezen met dank aan Uitgeverij de Fontein voor weer een magnifiek recensie-exemplaar.

©José April 2016


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten