zaterdag 23 juli 2016

Julia Keller – Onder waterAuteur: Julia Keller
Titel: Onder water
Genre: Literaire thriller
Uitgave: Paperback (400 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026138775

Omschrijving:
Voor de fans van ‘Top of the Lake’ en Nicci French
In ‘Onder water’ keert de lezer terug naar Acker’s Gap, het gehucht waar de lezers van ‘Onderhuids’ openbaar aanklager Bell Elkins leerden kennen. Telefoontjes op de vroege morgen zijn zelden goed nieuws, dus wanneer openbaar aanklager Bell Elkins gebeld wordt, weet ze al dat ze iets onaangenaams te horen gaat krijgen. Het lichaam van de zestienjarige Lucinda Trimble is gevonden op de bodem van de rivier. Het meisje was al dood voordat ze in het water gedumpt werd. De zaak komt voor Bell op een lastig moment: haar dochter heeft besloten bij haar vader te gaan wonen; haar beste vriend, sheriff Nick Fogelsong, gedraagt zich de laatste tijd vreemd en een figuur uit het verleden duikt plotseling op zonder dat ze precies weet waarom. Op zoek naar de waarheid, zowel over Lucinda als over haar eigen relaties, begeeft Bell zich uiteindelijk op een hellend vlak waarbij haar eigen leven in gevaar dreigt te komen.

Over de auteur:
Julia Keller is auteur en journalist. Voor haar journalistieke werk werd ze onderscheiden met een Pulitzerprijs. Ze groeide op in West-Virginia maar woont tegenwoordig in Ohio.
Van Julia Keller verscheen eerder het boek Onderhuids
Mijn leeservaring van Onderhuids lees je HIER

Mijn leeservaring:
Bij het lezen van haar vorige boek – Onderhuids – had Julia Keller er meteen een hele grote fan bij.
Lyrisch was ik over haar schrijfstijl en vertelde iedereen die het maar wilde horen hoe goed ik het boek vond. Het staat nog steeds in mijn top 10. Maar ook dit juweeltje zal daar weer in belanden.

Hoe klein het gehucht Acker's Gap ook mag zijn – Julia Keller maakt het groots en levend(ig). Je voelt je als een inwoner die al jaren het klappen van de zweep kent omtrent alle ins en outs van de prachtige natuur die het stadje rijk is, de soms merkwaardige maar karakteristieke dorpsgenoten en vooral ook de innemende hoofdpersonen die we in haar vorige boek al leerden kennen. Het is zeker niet nodig om die voorkennis te hebben maar toch, TOCH zou ik het zeker lezen zodat je ook alle details kent die bijvoorbeeld openbaar aanklager Bell Elkins en haar dochter Carla, sheriff Nick Fogelsong maken tot de personen die ze zijn. Je zult er geen seconde spijt van krijgen als je ze beiden leest.

Acker's Gap dus, de plek waar de gemiddelde jongere als het ware nog niet dood gevonden wil worden, liefst zo snel mogelijk wegtrekt naar grotere plaatsen of steden. Waar de handel in illegale medicijnen welig tiert en het centrum zijn winkelpanden sneller ziet leeglopen dan een lekke ballon.
Bell is dit keer in een mysterie verwikkeld waar haar verleden plots komt opduiken, een man die zegt van de rust van Acker's Gap te willen genieten. Maar hij blijkt er een tweede agenda op na te houden die niet echt strookt met zijn zoektocht naar de stilte en innerlijke rust. Ook de moord op Lucinda hakt er in de kleine gemeenschap in. Iedereen kent iedereen en het lijkt er op dat mensen elkaar dekken, alibi's verschaffen die als puntje bij paaltje komt kant noch wal raken. Maar in welke richting zoek je dan de dader? Het lijkt op een gebed zonder einde tot er nieuwe aanwijzingen aan het licht komen. Ook haar opgedoken oude vriend sleurt Bell onbewust mee in groot gevaar en zet door bepaalde handelingen het hele dorp op zijn kop. Haar leven staat zelfs op het spel en dat van veel van haar vrienden en geliefde.......

Haar poëtische schrijfstijl met adembenemende omschrijvingen van situaties en natuur, de grootse manier van vertellen zullen je bij de lurven pakken en je keer op keer zinnen laten herlezen …. niet omdat je het niet snapt maar gewoon omdat de zinnen zo mooi zijn dat ze je stinkend jaloers maakt op haar kunde of beter gezegd schrijfKUNST.
Om een voorbeeld te noemen; Ze laat zelfs moord als een waanzinnig mooi iets klinken zodat je even moet laten bezinken dat er toch echt iemand om zeep is geholpen als het ware ;-)of deze ....En dat is maar een minuscuul beetje excellente tekst die echter het hele boek tot een hoger level tillen dan het gemiddelde ...


Ik zeg het nog maar eens, deze dame zal je verrassen met haar boeken. 
Ook al ben je normaal geen echte thrillerfan, ze zijn wel spannend hoor, maar alleen al haar taalgebruik en woordkeuzes zijn meer dan de moeite waard.
Je hebt geboft als je haar vorige boek Onderhuids nog wil lezen. Het is nu als paperback te koop voor dezelfde prijs als een gemiddeld e-book : €10,- bij bijvoorbeeld je plaatselijke Bruna
Of online natuurlijk.
Dus is je vakantiekoffer nog niet vol dan zou ik deze 2 er zeker nog instoppen.
Ze kunnen natuurlijk ook allebei op een Ereader ;-)

Wederom een compliment voor de vertaler die het toch maar zo grandioos naar het Nederlands wist om te zetten: Martin Jansen in de Wal


Super bedankt voor dit recensie-exemplaar Uitgeverij de Fontein.
Als er nog meer vertalingen komen wordt mijn top 10 wel heel erg afgezaagd maar wel retegoed ;-)

©José Juli 2016
2 opmerkingen:

 1. Ik heb Top of The Lake op blu ray gezien.

  Dit boek lijkt me wel wat.

  X Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hem niet gezien Hilly en vindt persoonlijk Julia Keller beter dan Nicci French! ;-)
   Het is echt mooi geschreven, mag ik je dan aanbevelen eerst Onderhuids van haar te lezen, dat is een superfijne kennismaking met haar schrijfstijl.

   Dank je wel Hilly! X

   Verwijderen