woensdag 2 maart 2016

Sharon Bolton – Blijf waar je bentAuteur: Sharon Bolton
Titel: Blijf waar je bent
Uitgever: A.W. Bruna
Genre: Psychologische thriller
Uitgave: Paperback (381 pagina's) E-book
ISBN: 978-94-005-0514-8

Omschrijving:
De twaalfjarige Barney heeft dingen gezien die een kind niet zou moeten zien. Hij raakt geobsedeerd door een serie moorden in zijn buurt omdat hij, net als iedereen, weet dat de moordenaar opnieuw zal toeslaan. En het slachtoffer zal opnieuw een jongen zijn, zoals hijzelf. Het lichaam zal volledig leeggebloed worden achtergelaten op een van de strandjes aan de Thames. En dit kan elk moment gebeuren. Maar er is nog iets, een geheim dat Barney liever niet had geweten, dat hij met niemand durft te delen. Want wie zou een jongen van twaalf geloven?
Naast Barney en zijn vader woont Lacey Flint, een jonge politieagente die wegens een traumatische gebeurtenis voor onbepaalde tijd thuiszit. Er is geen enkele reden voor haar om bij de gebeurtenissen betrokken te raken. Maar het blijkt onmogelijk om er buiten te blijven. Met alle gevolgen van dien…

Over de auteur:
Sharon Bolton (1960, Lancashire) volgde een toneelopleiding en haalde vervolgens een MBA. Ze begon een succesvolle carrière in PR en marketing en is inmiddels een fulltime gelauwerd auteur. Ze raakte gefascineerd door de Britse traditionele folklore, wat resulteerde in het schrijven van haar eerste boek Offerande, dat meteen internationaal werd opgepikt en genomineerd werd voor de SNCF Prix du Polar voor beste Europese detective 2010, voor de International Thriller Writers Award 2009 en voor de Mary Higgins Clark Award 2009.
Daarna volgde Bezwering, dat de Mary Higgins Clark 2010 Award won en genomineerd werd voor de Barry Award (VS) voor het beste Engelse boek 2010. Haar derde boek Bloedschande werd genomineerd voor de Gold Dagger Award 2010. Haar boek Zielsgeheim is april 2012 verschenen. Haar laatste boek Blijf waar je bent ligt sinds januari 2016 in de winkels. (Bron: A.W. Bruna)

Mijn leeservaring:
Christina heeft altijd goeie tips, als je dat in je oren knoopt kun je je thrillerhart vaak ophalen.
Een voor mij totaal onbekende schrijfster – Sharon Bolton.
Ik las de aanbeveling van Christina en kreeg meteen een Yesss-gevoel. Na wat speurwerk zag ik dat deze schrijfster er al wat meer had geschreven en met name de Lacey Flint boeken trokken mijn aandacht. Zonder voorkennis voor mij geen boek dat al een “verleden” heeft (mijn rare tic), maar op zich maakt het helemaal niks uit als je ze an sich zou lezen …. maar je kent me onderhand. Ik las Zielsgeheim en Nachtmerries (zonder een recensie te schrijven, ik was TE ongeduldig en wilde vooruit ;-)) die ik toevallig aantrekkelijk geprijsd tegenkwam bij onze plaatselijke Bruna …. dusss mijn behoefte was weer vervuld ;-)

Wiens behoefte ook vervuld wordt in Blijf waar je bent is een groot raadsel.
Bloeddorst lijkt de rode draad te zijn in dit verhaal. Maar ongeacht je leeservaringen – je goeie instinct qua thrillers of zelfs je afstuderen in de hogere spanningservaringen, neem van mij aan dat je in deze van een kouwe kermis thuis komt. Zo vaak deze dame de kans krijgt zet ze je glansrijk op het verkeerde been!
En dat begint al met haar proloog …..

  "‘Ze zeggen dat het net is alsof je door warme boter gaat als je in jong vlees snijdt.’
De therapeut zweeg heel even. ‘En is dat zo?’ vroeg ze.

Nee, dat is onzin.’

Hoe is het dan?’

Nou, het eerste deel is makkelijk, dat klopt. Het splijten van de huid, de eerste druppels bloed. Het mes doet eigenlijk het werk voor je als het maar scherp genoeg is. Maar na die eerste snee moet je behoorlijk hard werken.’"

Brrr …. nou dan probeer maar eens te stoppen!

Lacey Flint heeft al het nodige te verwerken gehad in haar leven en is nu op een punt belandt waar ze in haar goed beveiligde appartement haar zogenaamde wonden likt (om maar bij het onderwerp te blijven ;-))
Lacey heeft nu eenmaal de aantrekkingskracht van een magneet als het om ellendige gebeurtenissen draait en het duurt dan ook niet lang voor ze tot haar nek in de zaak zit, al is chef/Hoofdrechercheur Dana Tulloch van bureau Lewisham daar niet erg blij mee.
Op het gebied van de liefde kent Lacey niet zo veel geluk toch is er een soort haat-liefde verhouding tussen haar en Mark Joesbury, benieuwd hoe zich dat verder zal ontwikkelen!

De jonge Barney is bang en heeft last van een jeugdtrauma waardoor hij steeds een soort black-outs krijgt. Hij is vaak met zijn vrienden te vinden in het wijkcentrum. Zelfs als het gesloten is vertoeven ze daar graag – leegstaande gebouwen en fabrieken vormen een haag van duisternis en schaduwen over hun plek. De vermoorde jongens houden ook onze vriendengroep in zijn greep, angst overheerst maar nieuwsgierigheid wint soms van het gezonde verstand. Facebook speelt een belangrijke rol in dit verhaal – is de dader actief op deze sociale site en hoe kiest hij zijn slachtoffers? Een hele hoop aanwijzingen krijg je mede door de schuingedrukte delen waarin de dader gesprekken heeft met de psychiater. Maar mooi niet dat je daar je plan op kunt trekken!


Het boek bestaat uit 3 delen en wordt vanuit verschillende personen verteld afgewisseld met de eerder genoemde schuingedrukte “hoofdstukken” en de afwisseling in lengte van de hoofdstukken en delen, maken dat je er doorheen vliegt.
Heb je ooit het gevoel dat je iets heel snel tegen iemand wil vertellen en je daardoor zowat over je tong struikelt?
Nou zo'n gevoel had ik met het lezen van dit boek, niet mijn tong maar mijn ogen hadden op een gegeven moment moeite om me bij te houden – een complete rush om naar het het einde te komen maakte zich van me meester. Als je niet sterk in je schoenen zou staan zou je zelfs geneigd zijn om meteen naar de laatste pagina te gaan. (En dat doe ik echt never – nooit!)

Maar zelfs daar bezorgt ze je nog kippenvel – en niet te zuinig…........

Als je deze schrijfster nog niet kent en je houdt van thrillers die onder je huid kruipen dan ben je bij deze dame aan het juiste adres ….
1: Zielsgeheim

2: Nachtmerries

3: Blijf waar je bent
(Mocht je net als ik bij het begin willen beginnen van de Lacey Flint-serie en daar krijg je geen spijt van!)


Thx to Christina dus voor de tip. Bedankt voor weer een grootheid op mijn favo-lijstje ;-)

©José Maart 2016


2 opmerkingen:

 1. Ik ga er van blozen ;-)
  Super recensie. Hier hadden ze niets van het vorige werk van Sharon bij de Bruna...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ere wie ere toekomt!! Niet blozen, je doet gewoon altijd je stinkende best om mijn NTL-lijst nog langer te maken ;-)
   THX!! En ik zag ze hier bij toeval liggen, niet prominent op de voorgrond maar een beetje verdekt opgesteld in de Bruna. Omdat ik op zoek ging naar Sharon Bolton (door jou ;-)) anders had ik ze never nooit gevonden denk ik. THXXX!

   Verwijderen