zondag 28 februari 2016

Simone van der Vlugt – Nachtblauw























Titel: Nachtblauw
Genre: Historische roman
Uitgave: Paperback (304 pagina's) – E-book en Dwarsligger
ISBN: 9789026332067

Omschrijving:
Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen.Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden? Simone van der Vlugt verweeft het meeslepende verhaal van Catrijn met een intrigerende periode uit de Nederlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw, waarin handel, wetenschap en kunsten een enorme vlucht namen.

Over de auteur:
Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) is een van Nederlands grootste thrillerschrijfsters. Van haar thrillers werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Haar boeken verschijnen over de hele wereld, van Duitsland tot China en van Groot-Brittannië tot Australië.Haar thrillerdebuut De reünie verscheen in 2004 bij uitgeverij Anthos. Daarna volgden Schaduwzuster, Het laatste offer, Blauw water, Op klaarlichte dag en In mijn dromen. Voor de Maand van het Spannende Boek 2012 schreef ze het geschenkboekje De ooggetuige. In 2012 is Simone van der Vlugt een nieuwe weg ingeslagen met de thrillerreeks waarin rechercheur Lois Elzinga de hoofdrol speelt. Hiervan zijn inmiddels de eerste twee delen, Aan niemand vertellen en Morgen ben ik weer thuis, verschenen. Sinds 2009 schrijft Van der Vlugt historische romans voor volwassenen. Eerst verscheen Jacoba, dochter van Holland en begin 2012 kwam Rode sneeuw in december uit. Eerder schreef Van der Vlugt historische jeugdboeken die bij uitgeverij Lemniscaat verschenen. Daarnaast maakt Simone van der Vlugt reissfeerboeken samen met haar man Wim van der Vlugt. Samen reisden zij door Portugal wat resulteerde in Fado e Festa. Simone schreef de teksten en Wim maakte de prachtige foto’s. Voorjaar 2014 verscheen Friet en Folklore. Reizen door feestelijk Vlaanderen. Haar werk is meermalen genomineerd en bekroond voor diverse prijzen waaronder de Zilveren Vingerafdruk en de NS Publieksprijs. Simone van der Vlugt studeerde Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding in Amsterdam. Tegenwoordig woont ze met haar man en kinderen in Alkmaar. (Bron: Ambo/Anthos)

Mijn leeservaring:
De Gouden Eeuw – en zo leest het boek zich ook.
In goud gesponnen zinnen die historie en fictie verweven tot een prachtig juweel.
Geschiedenis op zijn Simone's is op zijn zachtst gezegd heerlijk leesvoer dat je ademloos beleeft.
Ze schrijft niet om te verhalen maar om je te laten voelen en ervaren. De ik-vorm in “tegenwoordige tijd” maakt dat je Catrijn bent in plaats van dat je een relaas opgesomd krijgt.
En de covers van haar historische boeken alleen al zijn het waard om te staren en te dagdromen over vervlogen tijden …...

Een dame met pit deze Catrijn. Niet voor één gat te vangen – een hart van goud en een verleden waar ze met gemengde gevoelens op terug kijkt. Door bepaalde omstandigheden ontvlucht ze als het ware haar kleine dorp en laat daarmee ook haar familie achter. Zware tijden maakt ze mee in uiteenlopende omstandigheden. Hard werken met weinig inkomen, de pest die ons land in zijn greep had en het opkrabbelen van de economie. Maar ook geluksmomenten voor deze creatieve duizendpoot. We ontmoeten in deze roman een paar groten der aarde op het gebied van kunst en cultuur. Waar een land groot in kan zijn blijkt wel door de wereldberoemde kunstwerken die we met zijn allen zo koesteren, de talentvolle artiesten die uitgroeiden tot meesters die menig museum tot internationaal aantrekkingspunt maken.
Catrijn die zelf een gave bezit die haar penseelvaardigheden tot kunst verheffen, ontmoet in haar leven een aantal lieden die toentertijd nog niet zo bekend waren, waarvan de vaardigheden nog tot volle bloei moesten komen.
Neem bijvoorbeeld Rembrandt en Johannes Vermeer alsook Carel Fabritius, allemaal uitgegroeid tot schilders van extreme grootte. Catrijn ontmoet ze in levende lijve op haar tocht door Nederland. Alkmaar, het roerige Amsterdam en tenslotte Delft – plekken die Simone levensecht weet te schetsen. Plekken die nu nog steeds gedompeld zijn in de historie van kunst en cultuur, waar nog steeds de echo hangt van het Delfts blauw in de fictieve en ware zin van het woord.
Catrijn heeft in deze turbulente periode in onze geschiedenis haar plekje gevonden, maar niet zonder slag of stoot. Geloof helpt haar op weg, de weg naar geluk of naar hel en verdoemenis?

Haar twijfel hierover maakt dat ze geen makkelijk leven heeft en toch – toch krijg je bij het lezen het gevoel dat je in een tijdmachine wil stappen en wil snuiven en proeven, voelen hoe de Gouden Eeuw was en daarbij Catrijn even willen zijn – gewoon omdat het zo'n immens fascinerende tijd was op allerlei gebied.

Helemaal in een boek gezogen worden door een schrijfster vind ik ontiegelijk knap. Je leest het in één ruk uit – denk je zeker – mooi niet! Ik vond het zonde om hem uit te lezen dus ik dwong mezelf om steeds maar weer te stoppen en nog wat te bewaren voor “later” en dat was verdomd moeilijk.

Genieten geblazen! En zoals de Ambo/Anthos mensjes al aangaven – ze hebben nog een heel arsenaal historische romans in hun gelederen. 
De lege stad greep me ook al bij mijn lurven - De rest nog uitpluizen dus ;-)

Als ik sterren zou toekennen zou ik echt niet ophouden bij 5 *****. Maar als ik zeg Uitmuntend kun je me gerust op mijn mooie blauwe ogen geloven (ook al zijn ze groen ;-))

©José februari 2016


2 opmerkingen:

  1. Volgens mij zat je helemaal in het verhaal José :-)
    Kan het me helemaal voorstellen.

    Nog tig...boeken te gaan:-)

    Geniet de dag,
    Hilly

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was ook echt een hele mooie Hilly :-)
      Mijn lijst is eindeloos ...

      Jij ook een hele fijne dag/week!! :-)

      Verwijderen