zondag 23 augustus 2020

Leila Meacham - Parijs in september

 

Leila Meacham – Parijs in september


Auteur: Leila Meacham

Titel: Parijs in september
Genre: Spannende historische roman
Uitgave: Paperback (544 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026150883


Omschrijving:

1942. Vijf jonge Amerikanen gaan als spionnen naar Parijs om informatie te verzamelen...
De Tweede Wereldoorlog is op zijn hoogtepunt als vijf jonge Amerikanen gevraagd wordt om zich in te zetten voor hun land – als spion. Samuel, Bridgette en Victoria spreken vloeiend Frans; Chris en Brad hebben een Duitstalige opvoeding gehad. Het maakt hen tot de perfecte kandidaten voor deze klus. Tijdens hun training worden de vijf al snel vrienden, en ze leren elkaar met hun levens te vertrouwen.
De groep wordt naar Parijs gebracht om hun geheime missie uit te voeren. De bedoeling is dat ze elkaar niet meer zullen zien tot de missie afgelopen is, maar dat plan blijkt niet geheel waterdicht. Wat volgt is een kat-en-muisspel met de nazi's, en met elkaar – want niet alles is wat het lijkt… Kan hun vriendschap de druk van een oorlog doorstaan?


Over de auteur:

Leila Meacham werkte jarenlang als docent voor ze zich toelegde op het schrijven. Ze woont en werkt in Texas. Ze schreef vier meeslepende romans die zich afspelen in Texas, de historische romans Somerset, Rozen en Het zwarte goud, en de hedendaagse roman Korenblauw. Haar historische roman Parijs in september speelt zich af in Europa, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.


Mijn leeservaring:

Alistair Renault, teamleider bij het OSS (Office of Strategic Services – de eerste buitenlandse inlichtingendienst van de VS) krijgt van hogerhand de opdracht om een team samen te stellen dat moet gaan spioneren in het door de Duitsers bezette Frankrijk. Hij kiest uit een groot aantal gegadigden uiteindelijk vijf jongeren die ieder voor zich goede redenen hebben om zich aan te sluiten bij deze groep.

Bij hun training krijgen ze codenamen, niemand weet van elkaar hun echte naam en verleden. Ze moeten leren samenwerken en vertrouwen opbouwen. De vijf zullen opereren onder de naam 

“Dragonfly”.


Als ze uiteindelijk in Parijs worden “gedropt” is het ieder voor zich. Ieder teamlid heeft zijn/haar eigen plek om te wonen en te werken. Hun eigen, unieke specialisme zal hun daar brengen waar ze de meeste inlichtingen kunnen verzamelen over de Duitsers en hun plannen zonder dat ze het risico lopen om opgepakt te worden. Ingenieus zijn hun idealen en plannen, maar het leven loopt nooit zoals je het plant. Zal hun dekmantel zo perfect zijn als ze denken? Is hun onderlinge communicatie veilig genoeg of doorziet de vijand hun strategie? Een spannende tijd voor de vijf die in principe op zichzelf zijn aangewezen. Het onderlinge vangnet is niet altijd bereikbaar.

Voor ze aan de missie beginnen spreken ze af om een reünie te houden op 23 september 1962 … zullen alle leden aanwezig zijn?

Het prachtig geschreven verhaal houd je in zijn greep. De karakters hebben ieder voor zich een mooi uitgewerkt verleden dat je in staat stelt om ieder lid zijn eigen “smoel” te geven. Oorlogsboeken zijn sowieso altijd indrukwekkend wat mij betreft. 

Dit is in mijn beleving een echte aanrader!! Je voelt hun emoties, leeft met ze mee en houd je adem met de regelmaat van de klok even in.

Spanning, hoop, vertrouwen maar ook angst, je proeft het in de woorden die Leila Meacham op een fantastische manier aan elkaar rijgt … genieten van de eerste letter tot de laatste punt!

Met dank aan Uitgeverij de Fontein voor dit sublieme recensie-exemplaar.


©José

Augustus 2020

2 opmerkingen:

  1. Een spannend boek waar je veel plezier aan beleefde José.
    Heerlijk lezen!

    Groetjes,
    Hilly

    BeantwoordenVerwijderen