zondag 26 juli 2020

Anna Downes – Het veilige huis

























Anna Downes – Het veilige huis

Auteur: Anna Downes
Titel: Het veilige huis
Genre: Psychologische thriller
Uitgave: Paperback (352 pagina's), E-book, luisterboek en dwarsligger
ISBN: 9789026150531

Omschrijving:
Het veilige huis van Anna Downes is een psychologische thriller voor de fans van Nicci French.

Het leven van Emily is op een dieptepunt beland, maar dan krijgt zij de kans van haar leven. Haar baas Scott vraagt haar als nanny aan de slag te gaan op het Franse landgoed waar zijn vrouw en dochtertje wonen. Emily wordt erheen gevlogen in een privéjet en is gecharmeerd van Scotts vrouw Nina en hun dochtertje. Ze leiden een luxeleven, maar al snel krijgt Emily twijfels. Waarom wonen ze zo geïsoleerd? Waarom spreekt het dochtertje geen woord tegen haar?

Emily beseft dat onder de idylle gevaarlijke geheimen schuilgaan, en dat als zij niet meegaat in Scott en Nina's verhaal, het paradijselijke leventje wel eens een gevangenis zou kunnen worden waaruit ontsnappen onmogelijk is…

Over de auteur:
ANNA DOWNES is geboren en getogen in Sheffield, VK, maar woont nu net ten noorden van Sydney, Australië met haar man en twee kinderen. Ze werkte als actrice voordat ze haar aandacht op schrijven richtte en verscheen in BBC-tv-shows zoals Eastenders, Casualty, Holby City en Dalziel en Pascoe, evenals in een langlopende toneelproductie van "The Dresser" in het Londense West End. Ze heeft diploma's van zowel Manchester University (Drama) als RADA (Acting). Ze is gepubliceerd in de Zodiac Literary Review, genomineerd voor de Sydney Writers Room Short Story Prize en genomineerd voor de Margaret River Short Story Competition. Het veilige huis is geïnspireerd op Anna's ervaringen als huishoudster in een afgelegen Frans landgoed in 2009-10.

Mijn leeservaring:
Emily, tja, what's not to like about her! Een chaootje die van de ene ellende in de andere lijkt te kukelen. Haar armoedige flatje in Soho, haar werk, het is het allemaal net niet. Ze probeert allerlei acteerbaantjes te verkrijgen maar op de een of andere manier lukt ook dat niet. 
Terugvallen op haar ouders wil ze ook absoluut niet, ze hebben sowieso al geen hoge pet op van wat ze allemaal doet.
Als zich dan ineens een gouden kans voordoet grijpt ze die met beide handen maar wat graag aan.
Haar baas Scott heeft een prachtig landgoed in Frankrijk waar zijn vrouw Nina met hun dochtertje Aurelia, die volgens Scott wat ziekelijk is waardoor zijn gezin liever in de luwte blijft. Scott vliegt er af en toe heen.

Emily valt met haar gat in de boter, wordt aangenomen als een soort huishoudster/manusje van alles. Als ze echter in Frankrijk arriveert blijkt het toch een wat schimmelig, slecht onderhouden Chateau waar nog veel aan moet gebeuren.
Maar ook Nina en Aurelia lijken omgeven met allerlei geheimen en waarom ziet ze Scott hier zo weinig? Mysterieuze dingen gebeuren er en Emily begint zich steeds onbehaaglijker te voelen …

We lezen Emily en Scott's perspectief en daar doorheen verweven een “vaag” aandoend relaas van Nina. Op de een of andere manier lijkt alles zo voorspelbaar maar toch sluimert er zoveel twijfel en achterdocht jegens beide echtelieden dat je toch alleen maar snel wil doorlezen.
Jammer vond ik het wel dat de karakters niet iets meer uitgediept waren maar het las verder als een trein, nou ja, een TGV in dit geval ;-)

'Het veilige huis blijkt niet zo heel veilig – er zit wel meer dan één schroefje los ;-)'


Met dank aan het verkregen recensie-exemplaar van Uitgeverij de Fontein.

©José
Juli 2020


Geen opmerkingen:

Een reactie posten