woensdag 14 februari 2018

Gregg Hurwitz – De rekruut


Auteur: Gregg Hurwitz
Titel: De rekruut
Uitgever: A.W. Bruna
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback (416 pagina's) en E-book
ISBN: 9789400508835

Omschrijving:
Voormalig geheim agent Evan Smoak helpt als de 'Nowhere Man' iedereen die zich tot niemand anders meer kan wenden. Maar nu is degene die zijn hulp inroept een oude bekende: Jack Johns, de man die hem als kind uit een weeshuis wegplukte en opvoedde alsof hij zijn eigen zoon was. De man die Evan opleidde in het Orphan-project, een officieel niet-bestaand trainingsprogramma van geheim agenten.
In het diepste geheim is een team van huurmoordenaars bezig iedereen die bij het Orphan-project betrokken was uit de weg te ruimen. Ze zitten Jack op de hielen en Evan krijgt van zijn vroegere leermeester nog één allerlaatste opdracht: zoek en bescherm mijn laatste rekruut voor het Orphan-project. Hierdoor komt Evan recht tegenover een oud-collega van hem te staan, Charles Van Sciver, die vastberaden is alle Orphans te doden. Boven aan die lijst staat... Orphan X.

Over de auteur: 
 Gregg Hurwitz (1973) groeide op in de omgeving van San Francisco. Hij studeerde aan de Harvard University waar hij een BA behaalde in 1995 en aan de Oxford University waar hij zijn MA behaalde in 1996. Hurwitz was erg actief op sportief vlak, en was een bekwame polsstokspringer. Nog tijdens zijn studententijd schreef hij aan zijn eerste thriller, The Tower, die in 1999 gepubliceerd werd. Hurwitz schrijft daarnaast scenario's voor stripverhalen, maar ook screenplays voor bekende Hollywoodproducers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura.
Hurwitz boeken vielen meermaals in de prijzen, onder andere voor de International Thriller Writers Award en de CWA Ian Fleming Steel Dagger Award. Hij wordt ook beschouwd als een kenner van het werk van Shakespeare, waarover hij meerdere academische artikels schreef.
(Bron: Hebban.)

Mijn leeservaring:
Verslavend!! De Orphan X - serie met in de hoofdrol Evan Smoak is wat mij betreft zo'n serie die je MOET lezen, alhoewel je dat natuurlijk zelf mag bepalen hoor ;-)
Na deel 1 – Orphan X (KLIK) en deel 2 – De nergensman (KLIK) is er nu deel 3.
De rekruut.

Ter verduidelijking – Evan is uit het Orphan-project gestapt en werkt al jaren alleen. Zijn Roamzone (soort telefoon) is hem dierbaar, want daarop bellen mensen die anders nergens terecht kunnen met hun problemen. Vandaar de naam Nergensman. Hij is overal en nergens maar altijd in vorm en paraat om mensen te helpen die op de een of andere manier diep in de ellende zitten. Maar dan wel één missie per keer. Al gaat dat in dit boek ergens compleet de mist in qua voornemen.
Als dan ook op een dag zijn Roamzone gaat krijgt hij zijn “vader” Jack Johns aan de lijn. Jack zit diep in de shit en heeft nog één opdracht voor Evan. Haal een pakketje op en draag daar zorg voor!

Evan gaat met gemengde gevoelens op zoek naar het pakketje en komt dan voor een wel heel grote verrassing te staan. In dit deel komen ook wat meer zijn persoonlijke gevoelens en emoties bovendrijven. Hij zint op wraak en komt tegelijkertijd ook steeds meer in zichzelf tegen waar de opvoeding door Jack toe heeft geleid. Menselijk blijven blijkt ook voor Evan een steeds groter issue te worden. Op persoonlijk vlak lijkt hij steeds in tweestrijd, zijn gevoelens voor Mia en haar zoontje Peter die in hetzelfde complex wonen als hij, kunnen naar zijn idee nooit méér worden dan vriendschap. Zijn leven is gewoon te gevaarlijk om personen waar hij van houdt toe te laten. Het zou zijn zwakke plek kunnen worden waardoor hij ze in gevaar brengt. Zeker nu ex-collega Orphan Y het op alle “oude” Orphans heeft voorzien.

Orphan Y aka Charles Van Sciver, de gedoodverfde concurrent van Evan heeft een lijstje. Op dat lijstje prijkt ook de naam van Evan. Koste wat kost, Evan zal moeten sterven. Dat van Sciver dit in opdracht van iemand moet doen ontdekt Evan later pas, tot hoe hoog reikt dit geheime project?
Wie biedt Charles hulp? Hoeveel mensen moet Evan weten te ontwijken voor hij sowieso in de buurt van de slinkse Y kan komen? Wie heeft er nog meer zo'n grondige hekel aan hem, wie wenst hem de hel in zonder retourticket?
Maar ook Evan weet zich gesterkt door hulp, hulp waarvan hij nooit gedacht zou hebben die zo hard nodig te hebben …

Ademloos gelezen! Geweldige schrijfstijl doorspekt met zulke droge humor dat het een feest op je gezicht zal lijken als iemand naar je kijkt terwijl je leest. Afwisselend zo spannend dat je je lip bijna aan gort bijt en aan de andere kant zo zalig snel en scherpzinnig grappig dat je mondhoeken ongeveer je oren raken. Bij wijze van spreken dan hè!

Kortom:
Wat mij betreft een serie die weer in veel rijtjes terecht zal komen in de komende jaren, tenminste, ik hoop dat er nog meer gaan komen!!
Toekomstig film-, of serie-materiaal … mark my words!! ;-)

©José
februari 20182 opmerkingen:

 1. Mooi jouw ervaring met het boek gedeeld.

  Groet,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Hilly! En graag gedeeld weer ;-)

   Liefs en een fijne dag X

   Verwijderen