dinsdag 23 januari 2018

Robert Bryndza – Het meisje in het ijs.


Robert Bryndza – Het meisje in het ijs.

Titel: Het meisje in het ijs
Uitgever: Boekerij
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback (384 pagina's) en E-book
ISBN: 9789022582022

Omschrijving:
Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Over de auteur:
Robert Bryndza werd in Groot-Brittannië geboren, en woont tegenwoordig in Slowakije. Hij is acteur en schrijver.
Zijn facebookpagina ---> KLIK
en Twitter ---> KLIK

Mijn leeservaring:
Een tip van Judith – a.k.a ---> Biebmiepje – leidde me naar dit waanzinnig goede boek!
Het blijkt een hype te zijn en dat is volgens mij niet zonder reden. Het wordt een beetje vergeleken met de boeken van MJ Arlidge maar wat mij betreft is Robert Bryndza te vinden in een veel hogere league. Alles klopt gewoon!
Hij zuigt je vanaf de eerste, prachtig beeldende zinnen, meteen in het verhaal. Je voelt al nattigheid als het ware …

"De stoeptegels glansden in het maanlicht, terwijl Andrea Douglas-Brown zich door de verlaten straat haastte. Haar hoge hakken klikklakten luid in een zo nu en dan onderbroken ritme – het gevolg van alle wodka die ze had gedronken. De januarilucht was scherp, haar blote benen prikten van de kou. Kerst en oud en nieuw waren voorbij en hadden een koude, steriele leegte achtergelaten. Winkelruiten gleden voorbij, gehuld in duisternis, slechts onderbroken door een obscure slijterij met een flakkerende straatlantaarn ervoor. Binnen zat een Indiase man onderuitgezakt in de gloed van zijn laptop. Hij merkte niet eens dat ze langsbeende."

Zie je het voor je?
Nou ik zag het meteen, adembenemende spanning die subtiel wordt opgebouwd en dan met een knal explodeert. Die je vervolgens in golvende bewegingen op het puntje van je stoel of bank houdt. Met een sneltreinvaart raas je door dit pareltje.
Zo'n eenhapsboek dat je meteen wil uitlezen zeg maar. Geniaal!

Inspecteur Erika Foster, de hoofdpersoon in dit naar ik hoorde eerste deel in een serie van ik hoop nog megaveel, is gevraagd om deel uit te maken van het rechercheteam dat in deze moordzaak het onderzoek verricht.
Erika heeft een heftige tijd achter de rug en is wat dat betreft iets of wat onzeker of ze wel kan functioneren in dit voor haar nieuwe team. Ze loopt tegen vooroordelen aan en ligt al meteen in de clinch met een andere inspecteur. Ze kiest een rechter- en linkerhand uit die haar wegwijs moeten maken. Peterson en Moss, twee rechercheurs.
Erika is een beetje een rebel, ziet vaak al dingen die anderen niet zien en heeft daardoor al snel de naam dat ze tegendraads is en niet meewerkt, aldus commissaris Marsh. Deze helpt haar aan de andere kant ook gigantisch door vaak haar kant te kiezen, ook al schopt hij daardoor tegen hoogstaande figuren die voornamelijk pretenderen zo snel mogelijk verdachten in te rekenen. De naam van het bureau/de politie gaat wat hen betreft boven alles.

Maar Erika zou Erika niet zijn als ze zelf dieper onderzoek verricht dan ze mag. 
Met voor haarzelf verstrekkende gevolgen

Wow wat een innemend karakter, rauw met een zacht randje. Niet de doorsnee meeloper met de hogere functionarissen in politieland maar recht voor zijn raap als het neerkomt op de jacht op de moordenaar. Eigenzinnig, een beetje dwars maar ook heel erg twijfelend, en dan voornamelijk op persoonlijk vlak, kiest ze ervoor om zich als het ware in het diepe te storten en maar af te wachten wat haar toekomst voor haar in petto heeft.
Een waanzinnig goed uitgewerkt plot vol spanning en mysterie, precies zoals ik ze persoonlijk graag heb. Details die je helpen om de moordenaar mee op te speuren maar je ook gigantisch op het verkeerde been kunnen zetten. Kùnnen zetten, maar ook heel zeker doen!

Erika Foster is een blijvertje!! Hoop ik dan ;-)

©José
Januari 2018


2 opmerkingen:

 1. Dit genre lees ik graag... ook aan die politieseries op TV ben ik verslaafd. Momenteel the Bridge 3 aan het bekijken. Ook een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt de moeite waard, en ik begreep via Robert's twitter dat het 6e deel al bijna uitkomt!! (in het Engels;-)) Dus ik hoop dat de Boekerij nog alle delen gaat uitgeven :-)
   Ik ben ook zo'n junk, wil niks missen van bijv. NCIS en dergelijke.
   The bridge ken ik (nog) niet!

   https://twitter.com/RobertBryndza/status/955846961965490176

   Verwijderen