dinsdag 11 april 2017

Megan Miranda – Vermiste meisjes


Auteur: Megan Miranda
Titel: Vermiste meisjes
Genre: Literaire thriller
Uitgave: Paperback 304 pagina's
ISBN: 9789026142130

Omschrijving:
Nicolette (Nic voor vrienden) is terug in Cooley Ridge om voor haar hulpbehoevende vader te zorgen. Tien jaar daarvoor is ze naar Philadelphia vertrokken, niet lang na de verdwijning van haar beste vriendin Corinne. Die verdwijning is nooit opgelost. Nu, slechts een paar dagen na haar aankomst, verdwijnt er opnieuw een meisje. Deze zaak rijt de wonden rondom de vermissing van Corinne open. Alle mensen die indertijd met de zaak te maken hadden, wonen nog steeds in Cooley Ridge. Nic’s broer en zijn vrouw verwachten een kind. Corinne’s toenmalige vriend werkt in de lokale kroeg. En Tyler, Nic’s ex-vriend, is aan het daten met Annaleise. Annaleise, die ieders alibi was voor de nacht waarin Corinne verdween. Maar nu is het juist zij die verdwenen is… Nic ontrafelt de geheimen die haar familie en vrienden verbergen en langzaam wordt duidelijk wat er tien jaar geleden daadwerkelijk gebeurd is.

Over de auteur:
Vermiste meisjes is het thrillerdebuut van YA-auteur Megan Miranda. Ruth Ware (In een donker donker bos) schreef over dit boek: ‘Het verleden van een klein stadje wordt blootgelegd in deze thriller vol verdachtmakingen, bedreigingen en verwarrende motieven. Een aangrijpend boek! I loved it.’
(Bron: Uitgeverij de Fontein)

Mijn leesbeleving:
Begin maart kreeg ik dit boek als vooruitlees-exemplaar en ik stond na het lezen te trappelen om jullie te vertellen wat ik er van vond.
Vandaag – 11 april – ligt het dan uiteindelijk in de (web)winkels en mag ik los! ;-)

Zoals het wel vaker gaat in kleine dorpjes kent iedereen elkaar of denken mensen in ieder geval dat ze alles weten van elkaar. Maar zoals gewoonlijk zijn er zoveel roddels en achterklap dat mensen leugens en verzinsels voor waarheid aan gaan nemen.
Zo ook in Cooley Ridge waar Nic opgroeide. Waar vriendengroepen elkaar overlappen omdat de leeftijden dicht bij elkaar liggen. Waar de broer van bijvoorbeeld je vriendin zomaar je vriendje kan worden of waar je broer je beste vriendin probeert te versieren, het lijkt allemaal in elkaar over te lopen. Families hebben hun eigen geheimen, althans zo lijkt het. Maar in Cooley Ridge hebben de mensen al snel hun oordeel klaar of het nu klopt of niet – je krijgt gewoon een stempeltje.
De puberende vriendinnen Nic – Corinne en Bailey en hun vriendjes beschouwen het bosrijke gebied in hun dorp als hun plek. De plek waar ze blindelings de weg kennen en waar ze zich terugtrekken om aan de spiedende ogen van de dorpelingen te ontkomen …. toch lijkt er altijd iemand te zijn die hun vanuit de bomendichtheid stiekem bekijkt. Corinne noemt dit het monster.
Als de jaarlijkse kermis weer in het dorp is gebeurt er van alles tegelijk. Nic wordt uitgedaagd door Corinne, Nic's vriendje Tyler is tot over zijn oren verliefd en neemt het op voor Nic als die ruzie krijgt met haar broer Daniel. Nic en Tyler vertrekken en wat er daarna gebeurt zal een raadsel blijven (tot je het boek bijna uit hebt ;-))...

Corinne verdwijnt en lange zoektochten, verdachtmakingen en politieonderzoeken leveren geen resultaat op.
Nic wil weg uit Cooley Ridge en vertrekt naar Philadelphia om daar te studeren. Ze krijgt een baan als Decaan en een vriend – Everett.
Op een dag krijgt ze een telefoontje van haar broer. Hun vader is opgenomen in een verzorgingstehuis omdat hij dementerend is. Het geld dreigt op te raken en nu moet hun ouderlijk huis verkocht worden. Nic, die twee maanden vrij heeft i.v.m. schoolvakantie, pakt haar spullen en rijdt naar haar geboorteplaats terug om daar de boel wat op te knappen voor het verkocht kan worden. Het dorp lijkt niks verandert en roddels steken al snel weer de kop op ….. 10 jaar later en weer verdwijnt er een meisje. Annaleise Carter, het buurmeisje van Nic en Daniel – Nic's broer.
Herhaalt de geschiedenis zich weer?

Ongelooflijk hoe goed dit thrillerdebuut is opgebouwd. Je moet er je koppie bijhouden want het gaat in vliegende vaart heen en weer in tijd. Het opvallendste aan dit boek is de knappe wijze hoe alles uit de doeken wordt gedaan. In eerste instantie denk je nog: Huh?!?
En nee dat ga ik mooi niet verklappen! Maar dat je verrast zult zijn is een ding dat zeker is.
Ook het plot en de twists zijn niet voor de poes, maar zijn ingenieus ingeweven in een sprankelende schrijfstijl die je hersens flink aan het werk zetten. Uiteindelijk zul je als je het boek definitief dichtslaat denken: Ja hoor, dit was weer een debuut om je vingers bij af te likken!!

Heel hartelijk dank aan uitgeverij de Fontein voor het vooruitlees-exemplaar. Het was weer een genot om te mogen lezen.

©José Maart 2017

2 opmerkingen:

 1. Dank voor het delen José!

  Lentegroet,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedeeld lieve Hilly en groetjes terug! (Voelt vandaag beetje herfstig ;-))

   Verwijderen