donderdag 27 oktober 2016

Anthonie Holslag – L.O.O.P.


Anthonie Holslag – L.O.O.P.

Titel: L.O.O.P.
Uitgever: Quasis
Genre: In de Splintersserie – SF
Uitgave: Paperback (44 pagina's)
ISBN: 9789492099181

Omschrijving:
Egbert ondervraagt gevaarlijke individuen, mogelijk betrokken bij terroristische organisaties. Hij is goed in zijn werk; hij doet het immers al jaren. Toch krijgt hij ondanks diverse pogingen geen promotie. Maar vandaag komt alles hem bekend voor. De ondervraging. De vrouw. Haar reacties. Heeft hij haar eerder gezien? Hebben ze deze ondervraging eerder gedaan? Ze reageert niet op zijn tactiek zoals andere verdachten. Niet zoals het hoort. Vandaag wordt de sleur doorbroken. Zal zijn bezoek aan de zevende verdieping alles duidelijk maken?

Over de auteur:
Anthonie Holslag is geboren in Amsterdam maar verhuisde op zeer jonge leeftijd naar de Verenigde Staten waar hij zijn tienerjaren doorbracht. In 2014 verscheen zijn boek Een bloedovergoten dageraad, waarvan alle royalty's naar WarTrauma gaan. Het vervolg In het kille ochtendlicht zal in 2016 verschijnen.
Als je zijn website bezoekt zul je verbaasd zijn over wat deze woordkunstenaar al allemaal op zijn palmares heeft staan ----> KLIK

Mijn leeservaring:
Eerst even uitleggen wat een Splinter is voor diegenen die denken dat ik met hout aan de slag ben geweest ;-)
Splinters is een nieuw project van Quasis Uitgevers. Vanaf januari 2016 publiceren wij iedere maand een kort verhaal in een kleine pocketuitgave. Deze korte verhalen worden door diverse schrijvers geschreven. Een aantal bekende auteurs, zoals Isa Maron en de Engelse schrijfster Steph Swainston, maar ook schrijvers die aan het begin van hun carrière staan, zoals Likaiar en Nieske den Heijer. De verhalen vallen binnen de fantastische genres: fantasy, sciencefiction, bovennatuurlijke thriller, magisch realisme en horror. De doelgroep van de serie is volwassen lezers, maar vier uitgaven zijn gereserveerd voor Young Adult-verhalen. (Bron: Quasis Uitgevers)

Een kort verhaal dus dat op zich al moeilijk te recenseren is zonder de clue weg te geven.
Die clue blijft naar mijn idee heel erg mysterieus, van mij had Anthonie dit verhaal best mogen uitwerken tot een lekkere dikke pil.
Het verhaal draait om Egbert
Hij werkt op de 1e verdieping van een gebouw en ondervraagt mensen, voornamelijk mogelijke terroristen en ander opruiend gespuis. Tenminste, volgens de bureaucraten die boven hem staan – letterlijk en figuurlijk. Nog nooit is hij naar een hogere verdieping mogen komen in het zeven lagen tellende complex. Alleen de mensen van de 3e verdieping komen bij tijd en wijlen weleens omlaag maar puur om het volk op de eerste verdieping opdrachten te geven en te controleren.
Alles lijkt hier gewoon zijn gangetje te gaan maar toch zegt zijn gevoel dat hij is een soort van continuüm gevangen zit, een aaneenschakeling van déjà vu's die al zo'n 30 jaar aanhoudt.

Hij is dan ook verbaasd als hij op een dag tijdens de ondervraging van Vera – potentieel gevaarlijk en opgepakt voor vandalisme – naar boven wordt geroepen. De zevende etage, de Grote Baas zelf wil hem spreken. Stiekem hoopt Egbert dat hij eindelijk promotie krijgt maar alles pakt heel anders uit.
Hij krijgt een stuk papier onder zijn neus geschoven waarop staat: L.O.O.P.
Waar staat dit voor en wat wordt er in dit geval allemaal van hem verwacht? Egbert krijgt steeds meer het gevoel dat alles hetzelfde is – maar toch is ook ineens alles anders.

Een verhaal waarin je je in no-time verdiept en aan het denken slaat dat dit alles wel SF mag zijn, maar toch ….. toch vraag je je af wat er allemaal ook wel degelijk gebeurt in onze levens. Zijn we allemaal wel zo vrij in ons doen en laten als we ons voelen of worden we bepaalde richtingen in gestuurd door onzichtbare lijnen. In de gaten gehouden worden door overheden en organisaties … ik weet het niet hoor, het zou zomaar kunnen!! Maar dat was mijn interpretatie.
Het zette me volledig aan het denken. En dat doet Anthonie goed. Zijn lezers net dat beetje info geven waardoor we ons eigen verhaal kunnen breien, splintertjes twijfel zaaien waardoor we misschien eens beter naar bepaalde dingen kijken die onze samenleving tot een geheel maken - of net niet …...... 
Mindfuck of realiteit ;-) 

Dit is uiteraard mijn eigen beleving van het boek, iemand anders zal er misschien iets geheel anders in zien.
Knap hoe Anthonie Holslag dit weet te bereiken met je geest in 44 bladzijden!

Met dank aan het Quasis en Anthonie voor het recensie-exemplaar.
Deze recensie maakt deel uit van een blogtour
Voor de andere recensies kun je kijken op:

Facebook ---> KLIK
en
Twitter ---> KLIK

©José oktober 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten