maandag 31 augustus 2015

David Lagercrantz – Wat ons niet zal doden

 




















David Lagercrantz – Wat ons niet zal doden 

Titel: Wat ons niet zal doden
Uitgeverij: A.W. Bruna
Genre: Literaire thriller
Uitgave: Paperback (448 pagina's) – Gebonden en E-book
ISBN: 9789044973709

Omschrijving:
Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren gekregen. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad. Lisbeth Salander is rusteloos. Ze neemt risico's die ze normaal gesproken zou vermijden. Als Blomkvist een telefoontje van ene professor Frans Balder krijgt, hoopt hij met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Balder is een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie en zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij voelt zich bedreigd en heeft haast om zijn verhaal te doen. Ook blijkt hij contact te hebben gehad met Lisbeth. Nog een reden voor Blomkvist om Balder op te zoeken. Maar de ontmoeting loopt niet zoals gepland...

Over de auteur:
David Lagercrantz werd door de erven van Stieg Larsson gevraagd een vervolg te schrijven op de succesvolle Millennium-reeks om het universum van Stieg Larsson levend te houden.
Lagercrantz studeerde filosofie en religie aan de universiteit en ging naar de School voor Journalistiek in Göteborg. Hij werkte als misdaadjournalist en schreef daarna verschillende non-fictieboeken, romans en literaire thrillers. Hij is het meest bekend van de bestseller
Ik, Zlatan over Zlatan Ibrahimovic. In het voorjaar van 2016 verschijnt bij Signatuur zijn roman over de briljante wiskundige Alan Turing.

Mijn leeservaring:
Wat was ik van tevoren sceptisch en wat had ik een hekel aan die erven van Stieg Larsson, het riekt allemaal naar pure macht en geldzucht. Zijn vriendin/weduwe had geen enkele input of zeggenschap, laat staan dat ze er überhaupt ook maar iets beter van werd, puur om het feit dat ze niet getrouwd waren – 30 jaar samen zijn telde blijkbaar niet mee.
Toch was ik ook absoluut nieuwsgierig naar het “vervolg” op de millenniumserie.

Wie zou dat niet zijn van zijn wereldwijd miljoenen fans?
Dus ook ik reserveerde het boek al bij voorbaat om te lezen hoe het verder ging met Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander.
Twee mensen die in de millenniumtrilogie mijn hart hebben gestolen en daar nog steeds diep verankerd zitten.

Hij is een charmante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met piercings en tattoos én ze is een hacker van wereldklasse. In Wat ons niet zal doden kruisen Mikaels en Lisbeths wegen opnieuw en gaat hun verhaal van Stieg Larssons Millennium-serie verder. “

Dit vervolg zit vol complotten – intriges – macht op heel erg hoog niveau.
We maken kennis met Frans Balder, een genie op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Balder ontwikkelt iets waar de hele wereld als het ware op aast. Als hij op belangrijke informatie stuit waardoor hij zijn leven niet meer zeker is gaat hij vanuit Amerika terug naar Zweden. Hij neemt het besluit om zijn zoontje August – die autistisch is – weg te halen bij zijn ex-vrouw en haar mishandelende vriend. Hij krijgt beveiliging maar dat blijkt niet afdoende.
Ook de overname van Millennium en het daarbij behorende nieuwe beleid waarin Mikael zich steeds minder thuis lijkt te voelen speelt een grote rol in dit boek.
We krijgen ook een dieper en uitgebreider kijkje in de wereld van de hackers, niet zomaar een paar sleutelaars maar echt het neusje van de zalm. Maar ook deze wereld is er een van zwart/wit en heel veel grijsnuances in haar midden. Lisbeth – alias Wasp – is zoals we eerder lazen een van 's werelds besten maar heeft daarbij wel eergevoel, ze doet het puur en alleen als er onrecht is en straft op haar eigen manier daders van allerlei uiteenlopende “misdrijven”. Ook nu weer kruisen de paden van Mikael en Lisbeth en weten ze in eerste instantie niet waar het gevaar vandaan komt. Mysterieuze figuren hebben het gemunt op Balders zoontje August en koste wat kost zullen deze twee dan ook het leven van de kleine jongen proberen te beschermen .... Het houdt je vast.


P.s.
Een opvolger van Stieg Larsson die een vervolg moet schrijven in de trant van deze overleden, geliefde schrijver – ik geef het je te doen.
Vergelijken is absoluut onzin naar mijn idee, geen twee schrijvers zijn hetzelfde.
David Lagercrantz heeft een geweldig goed boek geschreven, laat ik dat voorop stellen.
De vele karakters die hij in het boek laat verschijnen, sommige oude bekenden en sommige nieuwelingen. Het slepende begin van het boek – de traag lijkende opbouw van spanning, ik moest in deel 1 van de millenniumserie (Mannen die vrouwen haten) ook wel even doorbijten voor het naar mijn idee spannend werd, ook nu weer raakte ik pas rond de honderdste pagina in een flow (waar ik overigens daarna niet meer uit kwam, moest uit!!).
Uitgebreid worden we op de hoogte gebracht over kunstmatige intelligentie – computers en hun netwerken, hackers maar ook over handicaps – autisme en savanten. Met andere woorden, David Lagercrantz ziet zijn lezers en daarmee dus in de eerste plaats de Larsson-fans, compleet voor vol aan om deze materie die best pittig kan zijn aan ons voor te schotelen – Petje af daarvoor.
Zeker een aanrader! Dus als Larsson-fan is het absoluut de moeite waard!

Maar toch mis ik een beetje de ziel – de overtuigende karakters van Lisbeth en Mikael, het rauwere, stoere, chaotisch aandoende leventje van deze twee kanjers. Het bloederige, soms lugubere karakter is verdwenen.
Het blad Millennium, hun werknemers en de setting van hun omgeving en leefwereld is niet meer dat plekje waar ik eerder dolgraag zou rondsnuffelen.
Het leest geordender, niet dat dat een minpunt is – absoluut niet – maar gewoon anders …..

Desalniettemin – het zal weer een kraker van vanjewelste worden.

©José August(us) 2015 ;-)






4 opmerkingen: