zondag 6 oktober 2019

R.J. Ellory – De derde kogel

























Auteur: R.J. Ellory
Titel: De derde kogel
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback (352 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026149856

Omschrijving:
Op 22 november 1963 werd John F. Kennedy vermoord in Dallas, Texas. Maar stel dat de kogel had gemist? In deze what if-roman leeft JFK, en staat hij aan de vooravond van een tweede termijn als president.
Fotojournalist Mitch Newman heeft twijfels bij de vermeende zelfdoding van zijn ex-verloofde Jean. Zij was bezig met een groot onderzoek naar de handel en wandel van JFK, een onderzoek dat zo dicht bij de waarheid kwam, dat het haar fataal werd. Mitch is vastbesloten haar werk voort te zetten, al betekent dat dat hij goed bewaakte geheimen over de machtigste personen van het land aan de kaak moet stellen.

Over de auteur:
R.J. Ellory (1965) is de veel bekroonde auteur van thrillers die wereldwijd vertaald worden. In zijn werk speelt Amerika een grote rol, zowel de cultuur, de steden als het landschap. In De derde kogel is dat het politieke landschap van de jaren 60.
En wat mij (José zelf ;-)) betreft een master in “Show don't tell” …

Mijn leeservaring:
Een van mijn favoriete schrijvers, dus ik was zeer benieuwd naar deze “What-if”!
En wederom, Roger stelt nooit teleur in zijn schrijven.

Een van de meest besproken gebeurtenissen in de geschiedenis is toch wel de moord op J.F.K. Oftewel John Fitzgerald Kennedy. Zijn moordenaar Lee Harvey Oswald, tenminste dat is zover we weten. Hoewel er genoeg verhalen en aanwijzingen zijn dat Oswald nooit alleen gehandeld kan hebben. Feit is dat JFK dood geschoten is in Dallas op 22-11-1963 en de meesten van ons zullen die beelden van de rijtoer in de cabrio nog op hun netvlies hebben staan. Al was je toen nog niet geboren (ik ook niet hoor), toch zul je de beelden vaak gezien hebben. Shocking …..

Maar stel nou eens dat Lee Harvey Oswald om de een of andere reden niet in zijn poging geslaagd was? Dat er een derde kogel gevonden werd in het schoolboekenmagazijn op Dealey Plaza, die geen doel trof? Ja wat dan? Zou het leven van Kennedy dan totaal anders zijn gelopen? Ja hij zou dan natuurlijk nog geleefd hebben en waarschijnlijk voor een tweede termijn zijn gegaan qua presidentschap. Maar hoe zou dat in zijn werk zijn gegaan? Zou het hem gelukt zijn? Steeds meer mensen begonnen namelijk aan zijn vaardigheden te twijfelen.
Nou, jippie, Roger schrijft een fictief verhaal dat zomaar waar zou kunnen zijn geweest. John F. Kennedy a.k.a. Jack was achter de schermen van het Witte Huis nu niet bepaald de charismatische, aanbeden man die hij naar de buitenwereld pretendeerde te zijn. Neem alleen al zijn talloze affaires met andere vrouwen dan zijn eigen Jackie, waaronder natuurlijk ook een tig aantal bekende dames.
Alles werd zorgvuldig geheim gehouden door zijn naaste medewerkers, die van de Secret Service en FBI bijvoorbeeld. Doofpotaffaires die niet altijd gunstig eindigden voor desbetreffende dames...

Kennedy had van allerlei kwalen en aandoeningen, zowel lichamelijk als psychisch was hij nu niet extreem gezond zullen we maar zeggen. Zijn broer Bobby (Robert Kennedy) staat hem overal in bij. Zelfs als Bobby het niet eens is met hem – familie of niet, de President is nu eenmaal “onaantastbaar”. Het zal niet eenmalig zijn geweest dat de Kennedy's – onder aanvoering van hun vader Joe – een echte maffiafamilie werd genoemd. Omkoping, bedreigingen, fraude en zoals gezegd heel veel doofpotten. Dingen die het daglicht niet konden verdragen ...

Mitch Newman is een fotojournalist die in het verleden een relatie had met Jean Boyd. Onafscheidelijk waren ze en gingen zelfs naar dezelfde universiteit, kozen hetzelfde vak. Totdat Mitch het in zijn hoofd haalde dat hij naar Korea wilde om daar een fotoverslag van de oorlog te maken en wereldberoemd te worden. Jean echter zag dat niet zitten en stelde hem voor de keuze, als hij naar Korea ging kon Mitch zijn relatie met Jean wel schudden. Toch gaat hij maar komt vier maanden later totaal getraumatiseerd terug. Jean beantwoord zijn brieven aan haar zelfs niet en op een gegeven moment geeft hij het op.
Maar als na jaren op een dag Jean's moeder Alice belt dat Jean zelfmoord heeft gepleegd is Mitch compleet van de kaart. Hij gelooft er niets van dat Jean dit ooit zou willen of zelfs maar kunnen. Hij belooft Alice de dingen te onderzoeken en belandt daarbij in een wespennest van intriges, toevalligheden en uiterst mysterieuze zaken die zijn pet te boven gaan. Mensen verdwijnen of wordt de mond gesnoerd, op wat voor manier dan ook. Jean was wel degelijk dingen op het spoor en dreigde blijkbaar (te) dicht bij de waarheid te komen.
Toch zet Mitch door.

Jeetje zeg, het is fictie dat weet ik ook wel! Maar toch leest het als een waargebeurd verhaal. Veel mensen hebben gespeculeerd, theorieën verkondigd, bewijzen gezocht naar allerlei misstanden. De affaires, de “onbekendere” dames waar JFK wat mee had. De vraag of Lee Harvey Oswald alleen opereerde. In “De derde kogel” lees je wel een heel aparte theorie, maar is dit wel zo apart als ik denk of schuilt er meer waarheid in het verhaal?
Ik heb het boek al een paar dagen uit maar kon geen begin, laat staan een eind voor mijn review bedenken dat het boek recht doet. Misschien is het feit dat ik zo zit te dubben wel een goed argument voor mensen om het zelf te lezen bedacht ik me. Het houdt mij namelijk al even bezig. Vaak genoeg zien we een president die en public natuurlijk totaal anders is dan privé. Maar HOE kunnen er zoveel mensen betrokken zijn bij allerlei toestanden en dat alles toch wazig en geheim blijft? Wie trekt er uiteindelijk aan de touwtjes? De president of toch zijn hulpjes in alle lagen? Waarom komen ze met dingen weg die een "normaal" mens nog niet in zijn dromen zou kunnen doen? 
Ongelooflijk.
Vertrouwen is vaak zo overschat of onderschat? Wie denkt dat alle overheidsinstanties alleen goeds in de zin hebben komt van een kouwe kermis thuis, maar wisten we dat niet allang?

Ik vond het een uitermate fascinerend, zeer intrigerend boek dat zowel mijn nieuwsgierigheid als mijn geloof in overheden en bestuurders van allerlei landen of staten absoluut NIET bevredigd ;-)
Bij mij rezen er alleen maar meer vragen op. Het blijft voor mij een van de meest tot de verbeelding sprekende werelden, de wereld van Amerikaanse overheidsinstanties en alles wat daarbij komt kijken. Noem het sensatiezucht of noem het doodeerlijke nieuwsgierigheid, zal me worst wezen ;-) 
Feit blijft dat er nooit of te nimmer een echt antwoord zal komen op wat er werkelijk gebeurd is in Dallas en alles wat er aan vooraf ging. Oswald kan het ook niet navertellen, die werd 2 dagen na de moord op Kennedy (vlak voor hij naar de gevangenis werd gebracht) doodgeschoten door Jack Ruby, een nachtclubeigenaar waar Oswald contact mee had. Dit werd “toevallig” gefilmd door een camera van de Amerikaanse tv (check wiki voor meer info evt.).
Toevallig? Nouuu, ik denk het niet.

Een echte aanrader!! Je zult genieten van de fictie die mooi samensmelt met de feiten die we kennen.

What if” I hadn't read this awesome book?
Then I would have missed something great ;-)

Roger (R.J. Ellory) vind je o.a. hier;

Website ---> KLIK

Facebook ---> KLIK

Twitter ---> KLIK

Insta ---> KLIK

Wederom een pareltje dat werd uitgegeven door Uitgeverij de Fontein.
Mijn dank is weer groot voor het verkregen recensie-exemplaar ♥

©José
Oktober 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten