vrijdag 25 augustus 2017

Even de week doornemen ...


Even de week doornemen...

Allicht ga ik je niet vervelen met wat ik allemaal heb uitgespookt afgelopen week. Ik ga jullie vertellen wat ik van de Frieda Klein-serie van Nicci French vond ;-)

Het eerste deel, 'Blauwe maandag' kwam al in 2011. Daarop volgden de titels;
 • Dinsdag is voorbij
 • Wachten op woensdag
 • Donderdagskinderen
 • Denken aan vrijdag
 • Als het zaterdag wordt en tenslotte
 • Zondagochtend breekt aan

Ja ik heb ze allemaal gelezen intussen, maar het had wat aan zeg maar. In eerste instantie snapte ik absoluut niks van de hype, zo bijzonder vond ik de eerste niet. Maar ik legde het weg en las andere dingen.
Op een gegeven moment begon ik toch maar weer in 'Blauwe maandag'. Het was in mijn ogen niet groots maar op de een of andere manier las het wel lekker weg.
Voor diegenen die me onderhand een beetje kennen, ja natuurlijk moest de hele serie er aan geloven. Met wisselend genoegen las ik toch alle delen ongeveer achter elkaar uit.

Het verhaal van Frieda Klein, psychotherapeut, wonende in hartje Londen.
Frieda is in mijn ogen een beetje een loner, iemand die zich niet snel overgeeft aan liefde en vriendschap. Daarentegen probeert ze haar “klanten” juist te stimuleren om zich wel bloot te geven, aan zichzelf te werken. Omdat ze lijdt aan slapeloosheid (met reden natuurlijk) wandelt ze zich suf door Londen en probeert zo haar geest wat tot rust te brengen.
Als Frieda op een gegeven moment betrokken raakt bij een politieonderzoek lijkt het ineens of ze zich daar meer in vastbijt dan in haar eigen beroep. Zo leren we Karlsson en Yvette kennen waar ze een haat/liefde-verhouding mee lijkt te krijgen. Ook haar schoonzus Olivia en diens dochter Chloe spelen een belangrijke rol in Frieda's leven, terwijl haar 'echte' familie buiten beeld blijft.
Frieda leert nog andere mensen kennen die belangrijk voor haar zullen worden al naar gelang de serie loopt.
Een rode draad door alle boeken is de dreiging van een bepaald persoon. Deze lijkt geobsedeerd door Frieda en laat dat op vreemde, soms lugubere manieren blijken.

Ieder deel heeft zijn eigen drama, moord en of doodslag-mysterie. En zoals gezegd vond ik niet echt ieder deel goed. In sommige delen vond ik het plot zelfs werkelijk ver gezocht, zodat het naar mijn idee zelfs ongeloofwaardig overkwam. En toch bleef ik doorlezen en kwam tot de conclusie dat het laatste deel wel erg goed was (op een paar chronologische foutjes na die nu nog steeds door mijn hoofd spoken, stom dat dan blijft hangen bij mij ;-)).
Maaaar zoals gezegd is het een aaneenschakeling, een echte serie – dus je kunt niet bij de laatste beginnen want dan snap je er helemaal geen jota van.

Samenvattend vond ik het dus wel de moeite waard om te lezen, omdat je er best wel snel doorheen vliegt en toch wil weten op den duur hoe dit zal eindigen allemaal.
Alhoewel eindigen – ik heb zo'n idee dat het best nog verder kan gaan. Het einde van ´Zondagochtend breekt aan´ eindigt nogal vaag.
Geen flauw idee, misschien gaan Nicci French nu wel met de weken van het jaar of de maanden aan de slag. Het zou zo maar kunnen! ;-)

Nog wat info vind je o.a. hier;


Auteurs: Het echtpaar (Nederlandse website -->) Nicci Gerrard enSean French 

               Facebookpagina --> KLIK

               Twitter               --> KLIK


Het was me een waar genoegen om de week met je te delen.
En uiteraard ............... Smaken verschillen!! (Gelukkig ;-))

©José augustus 2017
              6 opmerkingen:

 1. Bedankt voor zoveel boeken- en leesinfo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een gewone of bijzondere dag kan ook nog:-)

  Wat heb je al veel gelezen José en veel met ons gedeeld, dankjewel.

  x Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat kan natuurlijk ook nog - bijzondere dagen zijn er ook voldoende, als je ze zelf tenminste bijzonder maakt ;-)
   Graag gedaan Hilly!! X

   Verwijderen