woensdag 3 mei 2017

Anya Niewierra – Het dossier


Titel: Het dossier
Uitgever: B for Books
Genre: Literaire thriller
Uitgave: Paperback 320 pagina's
ISBN: 9789085164210

Omschrijving:
Na haar debuut Vrij uitzicht, dat vele nominaties in de wacht sleepte, komt Anya Niewierra nu met Het Dossier.
De ingrediënten - de voormalige DDR, kunstvervalsing van belangrijke expressionisten én een orgaanroof - zijn door Niewierra subtiel in elkaar vervlochten tot dé ultieme thriller.
De 46-jarige Josta Bresse wordt slachtoffer van een orgaanroof. De Nederlandse recherche stuit tijdens het onderzoek op het duistere DDR-verleden van Josta. Daarom keert Josta terug naar Oost Berlijn, waar ze destijds als kunstvervalser deel uitmaakte van de zogenaamde 'Königstein Gruppe'. Dit team van vervalsers dat werkte in opdracht van het toenmalige DDR-regime, werd vlak voor de val van de Muur door de Stasi afgevoerd naar de gevangenis Hohenschönhausen. Reden: Het Dossier. 25 jaar later blijkt Het Dossier nog steeds reden voor moord. Opgejaagd als een wild dier probeert Josta Bresse het Dossier in handen te krijgen, maar de macht van de daders blijkt groot. Enorm groot.

Over de auteur:
Anya Niewierra (1964) is algemeen-directeur van de VVV Zuid-Limburg en bestuurslid van de Europese organisatie Necstour. In 2013 debuteerde zij met de thriller Vrij uitzicht, die genomineerd werd voor de Debutantenprijs, de Schaduwprijs en voor de Beste Thriller.

Mijn leesbeleving:
Zaterdag 29-4-2017, Bookstoreday, mocht ik Anya (en haar mede-Moordwijven) ontmoeten in de Dominicanen boekhandel in Maastricht.
Toen was ik al halverwege het boek en ze vertelde die dag dat ze voor het dossier ongeveer anderhalf jaar research had gedaan..... en dat is duidelijk merkbaar. Wat een geniaal in elkaar gezet verhaal! Ik weet dat het merendeels fictief is maar het zou voor hetzelfde geld zomaar een verhaal kunnen zijn dat waar gebeurd is. Heftig, zo luidde mijn oordeel over het tot dusverre gelezen gedeelte. Wat het voor mij persoonlijk nog een beetje extra gaf is dat een gedeelte van het verhaal zich afspeelt in het Zuid-Limburgse Mechelen en omgeving. Toch mijn geboortestreek, alhoewel ik er nu niet meer woon (ben opgeklommen tot Midden-Limburg ;-)) zijn we er toch zo af en toe wel eens te vinden. En dan visualiseer je de omgeving die Anya zo pakkend beschrijft er levendig bij.

Wat mij betreft is het een verhaal met internationale allure.
Meteen vanaf het begin word je in het verhaal gezogen, voel je de verwarring en het onbegrip van Josta die onlangs haar man verloren heeft. De Nederlandse recherche die er in Josta's ogen weinig van bakt.
Ze voelt zich dan ook genoodzaakt om terug te gaan naar de voormalig DDR om naar haar 'ergste nachtmerrie' op zoek te gaan. Haar unieke talent heeft haar ooit in haar verleden flink geholpen maar dreigt haar nu de kop te kosten. Wie zit er achter de orgaanroof en waarom is ze überhaupt nog in leven?
Met behulp van journalist Tom, die ook op zoek is naar antwoorden, gaat ze op weg om het dossier terug te halen dat voor haar van levensbelang is. Maar ze is dus niet de enige die daarnaar op zoek is … geen idee wie ze kan vertrouwen en steeds lijkt het of haar tegenstander haar een stapje voor is. Ze gaat in gedachten vaak terug naar haar jeugd en langzaamaan komen alle puzzelstukjes op zijn plek terecht.Krijgt ze ook in haar hoofd haar jeugd beter in beeld.
Mede ook door de tweede verhaallijn. Schuingedrukte hoofdstukken genummerd met Romeinse cijfers. Iemand vertelt zijn versie van Josta's verhaal gedurende de tijd dat ze gevangen zat en dagelijks ondervraagd werd. Gaandeweg krijgen we door wie deze persoon is maar je blijft je afvragen waarom en tegen wie deze persoon zijn verhaal in hemelsnaam doet. Ook de nasleep van dit contact wordt op een dusdanige manier verteld dat beide verhaallijnen uiteindelijk elkaar razendknap aanvullen.
Hoe kunst, het harde DDR-leven achter de muur, de ongelooflijke intriges en het verraad, de doofpotten en de vele verdwijningen en zogenaamde ongelukken in het toenmalige regime, de angst en hoop van mensen en hun dierbaren in dit boek samenkomen is verbluffend goed.

Pffff. Ik moest het even allemaal laten bezinken. Het voelde zo levensecht dat ik zelfs op het laatst nog even heb zitten snotteren en in gedachten nam dat de voormalige DDR wellicht talloze slachtoffers heeft gemaakt …. maar hun verhalen zullen nooit allemaal verteld worden.
Een boek dat je gulzig tot je neemt als je er eenmaal in begint te lezen.
Fictie met een levensecht gouden randje
Zinderend en meeslepend.
En daarbij erg prachtig is vormgegeven als klap op de vuurpijl … 
©José mei 2017Geen opmerkingen:

Een reactie posten