vrijdag 10 februari 2017

Gregg Hurwitz - Jij bent de volgende


Auteur: Gregg Hurwitz
Titel: Jij bent de volgende
Uitgever: A.W. Bruna
Genre: Thriller:
Uitgave: Paperback (352 pagina's) en E-book
ISBN: 9789400501782

Omschrijving:
Mike Wingate heeft een harde jeugd gehad. Hij werd op vierjarige leeftijd in een speeltuin achtergelaten en groeide op in een pleeggezin. Niemand kwam hem ophalen en hij heeft maar een paar herinneringen aan zijn eigen ouders. Nu, als volwassene, heeft Mike eindelijk het leven dat hij altijd al had willen hebben. Hij is gelukkig getrouwd, heeft een lief dochtertje en is eigenaar van een bouwbedrijf dat net bezig is met het afronden van een belangrijk milieuvriendelijk bouwproject.
Dan wordt Mike op een feestje bedreigd en wanneer hij de politie om hulp vraagt, is deze meer geïnteresseerd in zijn onduidelijke verleden. Om zichzelf en zijn gezin te beschermen, ziet Mike zich genoodzaakt de enige echte vriend in te schakelen die hij ooit heeft gehad: Shep. Mike en Shep zaten in hetzelfde pleeggezin, maar waar Shep het criminele pad opging kon Mike studeren en de criminaliteit achter zich laten. Nu moeten ze samen proberen Mikes gezin te beschermen tegen een mysterieuze vijand......

Over de auteur:
Gregg Hurwitz groeide op in de omgeving van San Francisco en woont tegenwoordig in Los Angeles. Hij studeerde Engels en psychologie aan Harvard en vervolgde zijn studie aan Trinty College (Oxford University), waar hij zich specialiseerde in de tragedies van William Shakespeare. In Engeland speelde hij tijdens zijn studie fanatiek voetbal in het universiteitsteam en nog steeds voetbalt hij graag (maar iets minder fanatiek). Naast zijn thrillers heeft Hurwitz screenplays voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura, bedacht hij tv-series voor Warner Studios en schreef hij comics voor Marvel.

Mijn leeservaring:
Omdat ik zo diep onder de indruk was van zijn nieuwste boek Orphan X ging ik op zoek naar “ouder” materiaal en kwam uit bij dit boek; Jij bent de volgende.
Niet te filmen maar dit verhaal kroop nog dieper onder mijn huid!
Vanaf de eerste bladzijde waarin we beleven hoe de kleine, 4-jarige Mike door zijn vader wordt achtergelaten in een speeltuin kreeg ik al een kippenvelgevoel dat zich ook steeds maar bleef aandienen tot het boek uit was …. ongelooflijk hoe Gregg's schrijfstijl je weet vast te houden en soms ademloos weet te krijgen.

Het heden wordt afgewisseld door een soort flashbacks naar het verleden. Een heel erg vaag verleden want het enige dat Mike nog weet is de voornaam van zijn vader – John. En ook ziet hij steeds een bloedvlek die op de manchet van zijn vader zat in zijn herinnering. Het pleeggezin waar hij opgroeide had nog meer kinderen in huis, allemaal een soort van boefjes in de dop met weinig inlevingsvermogen, liefdeloos verstreek daar de tijd terwijl hij wachtte op de komst van zijn vader …
De enige waar hij uiteindelijk een band mee opbouwde was Shep.

Als hij in de huidige tijd een speciaal bouwproject realiseert wordt hij daarvoor gehuldigd en natuurlijk zijn zijn lieve vrouw Annabel en zijn vroegwijze dochtertje Kat van acht jaar apetrots op hem. Maar met zijn roem komen daar opeens de dreigementen vanuit een hoek die echt mysterieus en onduidelijk is. Mike heeft geen idee wie hem bedreigd en naar het leven staat maar doet wel aangifte bij de politie. Maar dan begint alle ellende pas echt!!
Het lijkt alsof hij de titel van crimineel of dader te pakken heeft en het gevaar blijkt nu van meerdere kanten te komen. Hij weet niet meer wie hij wel of niet kan vertrouwen. Tot alles ineens in een bizarre stroomversnelling komt en ook het leven van Kat gevaar loopt. Dat is voor Mike de trigger om niemand meer te vertrouwen. Al de tijd blijkt hij het gevaar in de foute hoek te hebben gezocht. Eén iemand kan hij wel vertrouwen en dat is Shep, die ondertussen een geslaagd leven als crimineel leidt. Samen gaan ze op zoek naar de persoon die Mike dood wil – koste wat kost.
Uithoudingsvermogen en trouw – dat blijken de motivators te zijn voor Mike en Shep om het gezin van Mike te beschermen …. maar lukt dat ook???!

Het is een grote rollercoaster van razendsnelle spanning die boordevol menselijke emoties zit waarbij je af en toe echt even moet slikken. De tranen zullen in je ogen staan en je blijft maar bladeren, hopend op een kleine meevaller of positieve wending zodat je even op adem kunt komen. Maar nee hoor, het blijft nagels bijten en hopen. En daarbij krijg je ook nog eens twist na twist om je oren … niet te doen ;-) 
 
#AANRADER!!!

Orphan X was razendknap en supergoed geschreven maar dit boek raakte me harder in mijn hart en ziel.

©José februari 2017


2 opmerkingen:

 1. Ik zet het op mijn lijstje José.

  Zoveel moois te lezen.

  Lieve groet,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja en veel te weinig tijd om alles te doen wat we leuk vinden Hilly ;-)

   Liefs terug!!

   Verwijderen