maandag 8 april 2019

Joanna Goodman – Het huis voor ongewenste meisjes

Joanna Goodman – Het huis voor ongewenste meisjes

Titel: Het huis voor ongewenste meisjes
Genre: Roman
Uitgave: Paperback (336 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026147982

Omschrijving:
Met "Het huis voor ongewenste meisjes" schetst Joanna Goodman een ingrijpend beeld van de misstanden in de Canadese weeshuizen van de jaren '50 en '60.

Quebec, 1950. Als Maggie op haar vijftiende zwanger raakt, dwingen haar ouders haar om het meisje ter adoptie af te staan. De rest van haar leven voelt Maggie het gemis.
De kleine Elodie komt in een door nonnen gerund tehuis terecht. Maar dan volgt een wetswijziging die bepaalt een psychiatrisch ziekenhuis meer subsidie ontvangt dan een weeshuis, met catastrofale gevolgen. Om dat geld op te strijken verklaart de kerk de kinderen in hun zorg tot geestelijk gehandicapten. Met één pennenstreek wordt een generatie aan verloren kinderen gecreëerd – en Elodie raakt net als duizenden anderen verloren in een hels schemerbestaan.

Moeder en dochter vechten ieder voor zich tegen een gemeenschap die hen als minderwaardig ziet, in de hoop zichzelf en elkaar terug te vinden.
Voor de lezers van Diney Costeloe's "De verloren kinderen" en "De kindertrein" van Christina Baker Kline.

Over de auteur:
Joanna Goodman woont in Toronto met haar man en kinderen. Ze verdeelt haar tijd tussen het schrijven van romans en het runnen van een winkel.

Mijn leeservaring:
Een aangrijpend verhaal dat gebaseerd is op ware feiten. Het speelt zich af in Quebec, een provincie in Canada, in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw.

Vanaf morgen – 9 april ligt dit juweeltje in de (web)winkels en ik (bofkont) mocht het vast vooruit lezen :-)

De weeshuizen werden destijds gerund door de nonnen nadat de katholieke premier Maurice Duplessis erdoor drukte dat de zorg moest worden geleverd door de kerk. De werkelijke kosten voor de zorg werden door de staat betaald. Toen in 1954 ineens bleek dat meer subsidie werd betaald voor psychiatrische patienten, veranderde de kerk met een simpele pennenstreep de wezen tot geestelijk gehandicapten.  
Hierdoor kregen deze kinderen geen scholing meer en werden al van kleins af aan ingezet om te werken in deze inrichtingen waar steeds meer echte psychiatrische clienten werden geplaatst. Kleine ruimtes werden opgevuld met zoveel mogelijk bedden en er werd met harde hand en duivelse streken geregeerd door de nonnen. Als je als kindje een beetje uit de zogenaamde rij durfde te lopen, het iele lijntje durfde over te steken om zomaar commentaar te geven of vragen te stellen werd dat niet in dank afgenomen. Dwangbuizen en slaapmedicatie waren eerder regel dan uitzondering. 

Schrijnende verhalen die me tot tranen toe roerden …..

Maggie is de dochter van “De zaaier”. Een hardwerkende man die in zijn winkel allerlei zaden verkoopt voor de land-, en tuinbouw, alsook aanverwante artikelen. Maggie adoreert haar vader die van oorsprong Engels is. Haar moeder is geboren als Franstalige en deze twee werelden botsten als de hel in Maggies wereldje, een dorpje dat door de wederzijdse afkeuring erg verdeeld is tussen de Frans,- en Engelstaligen. Ook het huwelijk van de ouders van Maggie en haar broer en zusjes gaat in uitersten op en neer van goed naar slecht.
Als Maggie dan ook smoorverliefd wordt op haar buurjongen, de “Franse” Gabriel, is haar vader daar op zijn zachtst gezegd niet blij mee en hoewel hij zelf destijds ook verliefd is geworden op haar Franse moeder wil hij pertinent NIET dat zijn kinderen het met dit, in zijn ogen, “minderwaardig” volk aanlegt. Maar liefde laat zich in Maggie en Gabriels geval niet beteugelen door welk verbod dan ook.
Als Maggie zwanger blijkt te zijn is het hek van de dam. Ze wordt weggestuurd naar haar kinderloze oom en tante met het vooruitzicht dat haar kindje zo gauw als het geboren is ter adoptie moet worden afgestaan. Ook moet ze beloven haar relatie met Gabriel te verbreken.

Als haar kleine meisje wordt geboren mag ze het zelfs niet zien en wordt haar verteld dat het kindje erg ziek is.

Elodie groeit de eerste vier jaar van haar leventje op in het weeshuis waar ze graag leert en tekent en het op zich best prettig vindt met een paar lieve nonnen. Toch is iedere dag doorspekt met hoop en verlangen, ze verlangt naar de dag dat haar moeder haar komt ophalen. Als ze dan van de ene op de andere dag het weeshuis moet verlaten om ergens anders te worden geplaatst, vervliegt daarmee haar grootste wens en droom – haar moeder zal nu waarschijnlijk niet weten waar Elodie is en haar nooit meer kunnen vinden. Je voelt haar kleine hart breken.

In beider harten groeit het gemis met de dag, bepaalt het hun leventjes behoorlijk. Zal Maggies zoektocht op een positieve manier eindigen of zullen moeder en dochter uiteindelijk de leemte nooit kunnen opvullen?

De ongewenste kinderen, een vergeten generatie weeskinderen. Ongelooflijk dat een pure geldkwestie zoveel leed veroorzaakte voor een groot aantal kinderen dat zelfs de kans niet kreeg om zichzelf te verdedigen. Ze dienden beschermd te worden door de overheid of de kerk, maar nee hoor – geld. Geld was blijkbaar belangrijker.
Een hartverscheurend, fictief verhaal dat op feiten is gebaseerd.
Joanna belicht een ieniemienie topje van de ijsberg als het om de dramatische geschiedenis van deze groep kinderen gaat. En dat waren er niet een paar, maar duizenden!!!

Misbruikt en mishandeld, erbarmelijke levensomstandigheden – getekend voor het leven.
Ongelooflijk triest …


Je zou Joanna Goodman kunnen tegenkomen op social media:

Facebook ---> KLIK

Twitter     ---> KLIK

Insta         ---> KLIK


Mijn oprechte dank voor dit prachtige vooruitleesexemplaar van Uitgeverij de Fontein.

©José
Februari 2019zondag 24 maart 2019

Tess Sharpe – De onversneden waarheid

Tess Sharpe – De onversneden waarheid

Auteur: Tess Sharpe
Titel: De onversneden waarheid
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback (448 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026146084

Omschrijving:
Drugs versnijd je niet – laat ze puur.
Wapens zijn om te doden – houdt ze geladen.
Familie verraad je niet.

Niemand verhandelt meer wapens en drugs en niemand vermoordde meer mensen dan Duke McKenna. Zijn enige zwakke plek is zijn dochter Harley, in wie hij de opvolger ziet voor zijn drugsimperium. Hij heeft haar geleerd dodelijk te zijn, maar in tegenstelling tot Duke heeft Harley wél een geweten. Wanneer Harley alles wat haar vader haar leerde, inzet tégen hem, om de mensen van wie zij houdt te beschermen, is dat met gevaar voor eigen leven. Maar Harley is een McKenna, en McKennas winnen altijd…

Over de auteur:
Tess Sharpe groeide op bij haar punkrockmoeder in een afgelegen gebied in California. Eerder schreef ze voor young adults. De onversneden waarheid is haar thrillerdebuut.

Mijn leeservaring:
Weer wordt het bewijs geleverd dat (Thriller)debutanten de pareltjes in de boekenwereld kunnen zijn. Ik zou bijna zeggen (om in het taaltje van het boek te blijven ;-))
F*cking hell – I want many more of these!! En dan overdrijf ik echt niet.
Het boek speelt zich af in een keiharde wereld waar mannen regeren, waar mannen denken dat ze vrouwen kunnen verkrachten en misbruiken, mishandelen, waarbij zelfs ook de kinderen het soms moeten ontgelden. Maar laat dat je a.u.b. niet tegenhouden om dit boek te lezen, te verslinden bedoel ik dan ;-)

Een gruwelijk strak begin dat je meteen in het verhaal zuigt …

"Ik ben acht als ik mijn vader voor het eerst een man zie vermoorden. Het is niet de bedoeling dat ik het zie. Maar in de eerste paar weken na mama’s dood loop ik losgeslagen rond als oom Jake er niet is. Ik ben vaak in het bos. Ik speel in de schuilhutten of probeer zo hoog mogelijk op eigen kracht in bomen te klimmen. Soms huil ik omdat ik mama zo mis. Soms kan ik het niet tegenhouden..."

Het verhaal speelt zich af tussen 6 juni en 16 juli in een berg en bosrijk gebied genaamd North County.
Als dochter van een keiharde crimineel - Duke McKenna – en een liefdevolle moeder – Jeannie, groeit Harley in haar eerste acht levensjaren al op om op te letten. Opletten voor de rivaliserende familie Springfield die de McKenna's liever dood dan levend zien.
Harley's moeder runt een opvanghuis samen met Mo, haar vrouwelijke partner. Een oase van rust voor vrouwen, de Ruby's, die hulp gevraagd hebben om aan hun man of vriend te ontsnappen – weg van het huiselijk geweld. Ook een plek waar ze van hun verslaving willen afkomen. Het gebied is namelijk vergeven van de Meth, de productie hier van en het transport. Maar ook wapenhandel, prostitutie en andere duistere zaakjes. Kortom een wereld die het daglicht nauwelijks kan verdragen.

Als op een dag Harley's moeder wordt gebeld om een vrouw te komen helpen gaat Harley mee en bekommert zich om het zoontje van de vrouw, Will, door hem alvast mee te nemen in de auto van haar moeder. Als er dan plotsklaps iets verschrikkelijks gebeurt stort Harley's wereldje compleet in.
Duke gaat zich nu toeleggen op de vorming van Harley. Zij moet zijn opvolger worden in zijn criminele imperium. Ze wordt dan ook keihard gedrild, gevormd en gemeten om een wandelende vechtmachine te worden. Maar ook haar oom Jake, Will en zijn oma Miss Lissa en haar trouwe viervoeter Busy maken een groot deel van haar leven tot wat het is en wordt.
De oorlog tussen de rivaliserende families, motorclub The sons of Jefferson en alle verdere gespuis dat een graantje wil meepikken – tot zelfs de politie aan toe. De wereld van Harley is kei en keihard.
Ze neemt echter ook het stokje van haar moeder over en wordt partner van Mo in het opvanghuis. Niets en niemand ontziend zorgt ze ervoor dat de vrouwen en hun kinderen veilig en geborgen zijn met alle hulp die ze kan inzetten.

De huidige tijd wordt afgewisseld met terugblikken van Harley op haar verleden, de dingen die haar vormden tot wie ze nu is.
De harde mannen die haar omringen onderschatten haar. Maar Harley is slim, slimmer dan de meeste mannen die liever schieten dan nadenken.
Ze moet wel ….. want door een paar grandioos opgebouwde twists komt het uiteindelijk allemaal neer op overleven en hen die haar proberen te elimineren te slim af te zijn.....
Vertrouwen is hierin het Key-word.


Harley McKenna zal je omver blazen, een hoofdpersonage, een vrouw, zeg maar gerust een BadAss-Bitch – maar wel een dame met een hart van puur goud – die je laat vergeten hoe dun een scheidslijntje tussen goed en kwaad kan zijn of worden. Want in je hart sluiten zul je haar – niet goedschiks dan maar kwaadschiks ;-)
En er moet nog een heel groots karakter voorbij komen in de boekenwereld dit jaar om Harley van haar eerste plek af te stoten in mijn ultieme – pak hem beet – top vijf van meest rakende, meeslepende, hartveroverende en krachtig neergezette personen van 2019 … dat u het ff weet ;-))

Het verhaal wordt wel vergeleken met #BreakingBad maar dan met een vrouwelijke touch.
Zelf moest ik ook wel gelijk denken aan The Sons of Anarchy waarin de hoofdpersoon Jax ook in de voetsporen van zijn vader moet treden – de vergelijking is misschien niet helemaal super, maar ik moest er gewoon aan denken. Een compliment voor Tess hoor, haar schrijfstijl is net zo beeldend als wanneer je een serie zit te kijken – vandaar mijn vergelijking ;-))

Complimenten vooral aan Uitgeverij De Fontein (Claudia in dit geval) die dit pareltje tussen het overweldigende aanbod van boeken wist uit te pikken. 

Tess Sharpe is een naam om te onthouden!!!

Tess:
Website ---> KLIK

Facebook ---> KLIK

Twitter ---> KLIK

Insta ---> KLIK

©José
Maart 2019zondag 10 maart 2019

Karen Rose – Het kwaad in jou

Karen Rose – Het kwaad in jou

Auteur: Karen Rose
Titel: Het kwaad in jou
Genre: Thriller – Romantic suspense
Uitgave: Paperback (464 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026145902

Omschrijving:
Een nieuwe thriller van bestsellerauteur Karen Rose, de koningin van Romantic Suspense. "Het kwaad in jou' (Monster in the Closet) is wederom doorspekt met spanning, erotiek, intriges, moord en bedrog.

Rechercheur Clay Maynard spoort vermiste kinderen op, maar zijn eigen dochter Taylor is door haar moeder jarenlang bij hem weggehouden. Al sinds haar jeugd heeft haar moeder Taylor verteld dat haar vader een monster is, maar nu ze hem eindelijk ontmoet kan ze dat beeld bijstellen. Terwijl Taylor werkt als therapeut en eindelijk nieuwe vriendschappen en familiebanden durft aan te gaan, ligt er een gevaar op de loer. Een gevaar dat duisterder en bedreigender is dan iedereen kan vermoeden…

Over de auteur:
De thrillers van Karen Rose worden uitgegeven in twaalf landen en zijn bij verschijning instant-bestsellers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Met elk nieuw boek neemt haar populariteit toe. Ook in Nederland stijgt de ster van Karen Rose met elk nieuw boek. Voordat ze zich fulltime aan het schrijven wijdde, was Karen Rose een succesvol chemicus. Ze woont in Florida met haar man en kinderen, en als ze niet schrijft, traint ze voor haar zwarte band in karate.Van haar verschenen in het Nederlands inmiddels Sterfvoor mij, Schreeuw voor mij, Moord voor mij, De dood inhaar ogen,De mond gesnoerd,Van mij alleen, In vertrouwen, Heb je me gemist, Over de schreef, Op de hielen, Niemand zeggen en In de val en vele anderen …

Mijn leeservaring:
Een liefdevolle openingsquote waar we mee beginnen in dit wederom superbe boek;

"Voor mijn lezers overal ter wereld – dank dat jullie net zo veel houden van de personages die in mijn hoofd leven als ik. Ik heb dit boek als een soort Valentijnscadeau voor jullie geschreven.


Voor alle vaders die onvoorwaardelijk van hun kinderen houden, met inbegrip van de stiefvaders die uitgroeien tot de vaders die ze niet hoeven zijn, maar desalniettemin worden. Dat jullie kinderen het geschenk mogen koesteren dat ze hebben gekregen.


Voor mijn lieve echtgenoot, Martin, die altijd de meest fantastische vader is geweest voor onze dochters."Vaders en dochters is de rode draad in dit boek waarin we direct al geconfronteerd worden met een hele helse beleving van Jazzie Jarvis. Het 11-jarige meisje komt uit school en voelt aan alles dat er iets niet pluis in als ze hun flat binnenkomt. Zonder licht aan te doen schuifelt ze voorzichtig door de kamer en verschuilt ze zich achter een grote leunstoel en hoort dat er iemand binnen is. Als ze langzaam aan het donker went krijgt ze de schok van haar leven bij wat ze ziet om haar heen. De indringer zoekt iets en is zich niet bewust van Jazzies aanwezigheid. Ze houdt zich muisstil en is blij dat haar oma, die bij hen inwoont, met haar kleine zusje Janie weg is.
Als de indringer eindelijk vertrekt is Jazzie in diepe shock en uiteindelijk lijkt het er op dat ze niet meer wil praten.
Jazzie en Janie gaan op een gegeven moment naar Healing Hearts with Horses waar ze therapie krijgen voor getraumatiseerde kinderen, waar men al heel veel succes heeft gehad.

Taylor Dawson loopt hier stage, een lieve meid die een verborgen agenda lijkt te hebben. Ze wil er achter komen of de gruwelverhalen die haar overleden moeder haar haar hele leven heeft verteld over haar biologische vader waar zijn. Met haar aangepaste geschiedenis en nieuwe naam komt ze dan ook door de zware beveiliging die de mensen van Healing Hearts loslaten op iedereen die het zwaar beveiligde terrein opkomt. Hier kan ze op een voorzichtige manier meer te weten komen over haar echte vader. Ze wint al snel het vertrouwen van de kleine meisjes Jarvis en zelfs Jazzie spreekt een paar woordjes tegen haar. Al snel komt de zoektocht naar de indringer hiermee in een stroomversnelling als blijkt dat Jazzie misschien tegen Taylor zou willen vertellen wat en wie ze heeft gezien. Er wordt een plan de campagne gestart door de recherche waarin de veiligheid van Taylor en Jazzie voorop zouden moeten staan maar soms pakken plannen anders uit …..
In de tussentijd lijkt Taylor als een blok te vallen voor de gruwelijk sexy Ford die met zijn eigen verleden lijkt te kampen. Is hun een toekomst samen gegund of is het niet meer dan een korte romance?

Clay Maynard is al een eeuwigheid op zoek naar zijn dochter Sienna, die verborgen is gehouden door haar moeder. Als privé-detective zou je denken dat dat een klein kunstje zou moeten zijn maar op de een of andere manier heeft Sienna's moeder het zo goed geregeld allemaal dat er geen enkel spoortje te vinden is dat Clay naar zijn dochter kan leiden. Zijn leven is tegenwoordig uitermate goed met zijn vrouw Stevie en geadopteerde dochtertje Cordelia maar het blijft knagen – hij zal de zoektocht nooit opgeven, nog voor gen goud.
Maar plotseling blijken er allerlei lijntjes samen te komen …

En godd*mn wat is Karen Rose hier goed in!! De karakters die als een grote familie van elkaar houden, elkaar steunen op alle fronten en zo intens goed in elkaar zitten. De verbeelding van de lezers worden uitermate geprikkeld door het fantastisch neerzetten van setting en personen en daarbij heeft ze er patent op dat ze je emoties weet te raken.
Ook in dit boek weer. Het ene moment zat ik te snotteren en binnen no-time krijg je rode koontjes of rillingen van de spanning.
De vader – dochter relaties in Het kwaad in jou lopen zo drastisch uit elkaar. Het lijkt in het begin of er twee monsters in the closet zijn maar niets is wat het lijkt soms. In het ene geval heeft een opeenstapeling van leugens een grote ongegronde angst bewerkstelligd bij de dochter.
In het andere geval is het monster levensecht en levensgevaarlijk …


Pageturner weer van jewelste, een verslavend verhaal waarin je weer veel geliefde karakters uit vorige boeken tegenkomt – en ik kan je dit vertellen; Dat gaat noooooit vervelen!!


Je leest een boek van Karen Rose niet – Je beleeft een boek van Karen Rose!!

Waar kunnen we Karen allemaal vinden?
Allereerst natuurlijk op haar eigen site waar je de rest van haar bibliografie ook kunt vinden:

Website     ---> KLIK

Facebook  ---> KLIK

 Twitter     ---> KLIK


Insta          ---> KLIKWat heb ik weer genoten van dit juweeltje, met dank aan Uitgeverij de Fontein voor het verkregen recensie-exemplaar!

©José
Maart 2019