vrijdag 10 februari 2017

Gregg Hurwitz - Jij bent de volgende






















Auteur: Gregg Hurwitz
Titel: Jij bent de volgende
Uitgever: A.W. Bruna
Genre: Thriller:
Uitgave: Paperback (352 pagina's) en E-book
ISBN: 9789400501782

Omschrijving:
Mike Wingate heeft een harde jeugd gehad. Hij werd op vierjarige leeftijd in een speeltuin achtergelaten en groeide op in een pleeggezin. Niemand kwam hem ophalen en hij heeft maar een paar herinneringen aan zijn eigen ouders. Nu, als volwassene, heeft Mike eindelijk het leven dat hij altijd al had willen hebben. Hij is gelukkig getrouwd, heeft een lief dochtertje en is eigenaar van een bouwbedrijf dat net bezig is met het afronden van een belangrijk milieuvriendelijk bouwproject.
Dan wordt Mike op een feestje bedreigd en wanneer hij de politie om hulp vraagt, is deze meer geïnteresseerd in zijn onduidelijke verleden. Om zichzelf en zijn gezin te beschermen, ziet Mike zich genoodzaakt de enige echte vriend in te schakelen die hij ooit heeft gehad: Shep. Mike en Shep zaten in hetzelfde pleeggezin, maar waar Shep het criminele pad opging kon Mike studeren en de criminaliteit achter zich laten. Nu moeten ze samen proberen Mikes gezin te beschermen tegen een mysterieuze vijand......

Over de auteur:
Gregg Hurwitz groeide op in de omgeving van San Francisco en woont tegenwoordig in Los Angeles. Hij studeerde Engels en psychologie aan Harvard en vervolgde zijn studie aan Trinty College (Oxford University), waar hij zich specialiseerde in de tragedies van William Shakespeare. In Engeland speelde hij tijdens zijn studie fanatiek voetbal in het universiteitsteam en nog steeds voetbalt hij graag (maar iets minder fanatiek). Naast zijn thrillers heeft Hurwitz screenplays voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura, bedacht hij tv-series voor Warner Studios en schreef hij comics voor Marvel.

Mijn leeservaring:
Omdat ik zo diep onder de indruk was van zijn nieuwste boek Orphan X ging ik op zoek naar “ouder” materiaal en kwam uit bij dit boek; Jij bent de volgende.
Niet te filmen maar dit verhaal kroop nog dieper onder mijn huid!
Vanaf de eerste bladzijde waarin we beleven hoe de kleine, 4-jarige Mike door zijn vader wordt achtergelaten in een speeltuin kreeg ik al een kippenvelgevoel dat zich ook steeds maar bleef aandienen tot het boek uit was …. ongelooflijk hoe Gregg's schrijfstijl je weet vast te houden en soms ademloos weet te krijgen.

Het heden wordt afgewisseld door een soort flashbacks naar het verleden. Een heel erg vaag verleden want het enige dat Mike nog weet is de voornaam van zijn vader – John. En ook ziet hij steeds een bloedvlek die op de manchet van zijn vader zat in zijn herinnering. Het pleeggezin waar hij opgroeide had nog meer kinderen in huis, allemaal een soort van boefjes in de dop met weinig inlevingsvermogen, liefdeloos verstreek daar de tijd terwijl hij wachtte op de komst van zijn vader …
De enige waar hij uiteindelijk een band mee opbouwde was Shep.

Als hij in de huidige tijd een speciaal bouwproject realiseert wordt hij daarvoor gehuldigd en natuurlijk zijn zijn lieve vrouw Annabel en zijn vroegwijze dochtertje Kat van acht jaar apetrots op hem. Maar met zijn roem komen daar opeens de dreigementen vanuit een hoek die echt mysterieus en onduidelijk is. Mike heeft geen idee wie hem bedreigd en naar het leven staat maar doet wel aangifte bij de politie. Maar dan begint alle ellende pas echt!!
Het lijkt alsof hij de titel van crimineel of dader te pakken heeft en het gevaar blijkt nu van meerdere kanten te komen. Hij weet niet meer wie hij wel of niet kan vertrouwen. Tot alles ineens in een bizarre stroomversnelling komt en ook het leven van Kat gevaar loopt. Dat is voor Mike de trigger om niemand meer te vertrouwen. Al de tijd blijkt hij het gevaar in de foute hoek te hebben gezocht. Eén iemand kan hij wel vertrouwen en dat is Shep, die ondertussen een geslaagd leven als crimineel leidt. Samen gaan ze op zoek naar de persoon die Mike dood wil – koste wat kost.
Uithoudingsvermogen en trouw – dat blijken de motivators te zijn voor Mike en Shep om het gezin van Mike te beschermen …. maar lukt dat ook???!

Het is een grote rollercoaster van razendsnelle spanning die boordevol menselijke emoties zit waarbij je af en toe echt even moet slikken. De tranen zullen in je ogen staan en je blijft maar bladeren, hopend op een kleine meevaller of positieve wending zodat je even op adem kunt komen. Maar nee hoor, het blijft nagels bijten en hopen. En daarbij krijg je ook nog eens twist na twist om je oren … niet te doen ;-) 
 
#AANRADER!!!

Orphan X was razendknap en supergoed geschreven maar dit boek raakte me harder in mijn hart en ziel.

©José februari 2017


maandag 6 februari 2017

Vergetelheid



Verstrooid

Het ziet er bijna lachwekkend uit, ware het niet dat het huilen me nader staat dan het lachen.
Met een glimlach beantwoord ik haar stralende gezichtje dat er ietwat clownesk uitziet met de felrode lippenstift rondom haar mond en op haar wangen.

'Kan ik er zo mee door?', vraagt ze me zonder haar gebruikelijke zelfvertrouwen.
'We hoeven niet op stap mam, en de dokter in het ziekenhuis is veel te oud voor jou om mee te sjansen.'
Ik probeer er met mijn loden hart een komische twist aan te geven door een keer vet te knipogen naar haar.
Ze grinnikt als ik een make-up remover doekje uit het cellofaan neem en zo subtiel mogelijk het overtollige rood probeer weg te vegen. Haar ongelijk bijgetekende wenkbrauwen staan als twee piramides boven haar troebele ogen alsof ze beschuldigend wijzen naar de veel te korte pony.
Alsof ze mijn gedachten kan lezen.
'Ja echt, ik zag bijna niks meer door dat gordijn van haar dus heb ik er een puntje afgeknipt.'
Het bewijs ligt op haar schoot en op tafel zie ik de huishoudschaar die het rafelige resultaat nog eens benadrukt. Haar trillende onderlip zoekt bevestiging. Ze kijkt me aan en smeekt me woordeloos om hulp. Hulp die ik haar niet kan bieden in welke vorm dan ook.
'Het is goed mam, je ziet er prachtig uit maak je geen zorgen.' Ik neem het ronde flesje met daarin een prachtige parel, haar lievelingsgeur, en spray een beetje achter haar oren en in haar hals waar de dunne huid het gulzig absorbeert.
Genietend sluit ze haar ogen even en ademt diep in. 'Dank je lieverd,' fluistert ze.

Ik neem haar bij haar elleboog en help haar opstaan om haar vervolgens te helpen haar wollen mantel aan te trekken. Haar vermagerde lijfje vraagt om een paar maten kleiner maar shoppen vergt teveel energie, energie die ze hard nodig heeft om haar hoofd de kracht en de rust te geven om alles nog enigszins te snappen en te onthouden.
Als ik haar in de auto help en amper de gordel om heb gedaan valt ze als een blok in slaap. Ik geef haar geen ongelijk.
Als ik zou beseffen dat mijn geheugen me in de steek liet en afhankelijk zou worden van anderen, zou ik ook het liefste slapen. Weg van alle ellende in dromen zakken waar de wereld mooi is en het leven geen ziektes en pijn kent …. misschien zou ik wel voor altijd willen slapen.


©José 2-2-2017
Fictief verhaaltje dat voor velen non-fictie zal zijn ….

N.a.v. de dagwoorden: Ziekenhuis – Lachwekkend en Ongelijk

zondag 5 februari 2017

Gregg Hurwitz - Orphan X






















Auteur: Gregg Hurwitz
Titel: Orphan X
Uitgever: A.W. Bruna
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback (400 pagina's) E-book en luisterboek
ISBN: 9789400507388

Omschrijving:
Hij is een mythische figuur, een man wiens naam alleen maar wordt gefluisterd. De Nowhere Man. Er wordt beweerd dat hij alles zal doen om je te beschermen als je om zijn hulp vraagt en dat hij nooit faalt. Maar de Nowhere Man is geen sprookje, hij bestaat echt…
Evan Smoak zet zijn aanzienlijke persoonlijke vaardigheden en middelen in om hen te helpen die zich tot niemand anders kunnen wenden. Als kind werd hij geselecteerd voor het Orphan-project, een officieel niet-bestaand trainingsprogramma binnen de geheime dienst. De Orphans werden opgeleid tot de beste sluipmoordenaars ter wereld en de allerbeste onder hen was Orphan X: Evan Smoak. Maar op een dag verdween Evan in het niets.

Over de auteur:
Gregg Hurwitz, auteur van onder andere Jij bent de volgende en Dan sterft ze, groeide op in de omgeving van San Francisco en woont tegenwoordig in Los Angeles. Hij studeerde Engels en psychologie aan Harvard en vervolgde zijn studie aan Trinty College (Oxford University), waar hij zich specialiseerde in de tragedies van William Shakespeare. In Engeland speelde hij tijdens zijn studie fanatiek voetbal in het universiteitsteam en nog steeds voetbalt hij graag (maar iets minder fanatiek). Naast zijn thrillers heeft Hurwitz screenplays voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura, bedacht hij tv-series voor Warner Studios en schreef hij comics voor Marvel.

Mijn leeservaring:
Met een aanbeveling, van een mijn grote helden, als dit kon ik natuurlijk het boek niet links laten liggen: 

'Lees dit boek! Je zult me er later voor bedanken.' - David Baldacci

En hij had gelijk!
Je mag en kan niet vergelijken maar het voelde al meteen vanaf bladzijde 1 alsof ik het broertje – qua schrijven – van David Baldacci ontmoette.
Strak geschreven met een sterk oog voor detail en een hoofdpersoon die je maar al te graag omarmt.Niet alleen zijn missies maar ook zijn persoonlijke verhaal, zijn dagelijkse bezigheden worden heel goed door het boek verweven.

Als Evan op twaalfjarige leeftijd door Jack Johns wordt meegenomen uit het tehuis weet hij niet wat er van hem verwacht wordt en hoe zijn toekomst er uit zal zien.
Als duidelijk wordt dat Evan uitgekozen is om aan het geheime Orphan-project deel te nemen begint zijn uiterst zware training. Jaren wordt hij door Jack opgeleid op allerlei vlakken. Lichamelijk, psychisch maar ook zijn algemene kennis en sociale vaardigheden worden er tot in de puntjes ingestampt.
Doel: Een geheimagent en tevens huurmoordenaar die door alle gelederen van de Amerikaanse overheid stellig zal worden ontkend, een eenling die wereldwijd mensen en situaties ontmoet waarbij hij nooit moet twijfelen en gewoon moet opruimen – slecht volk bedoel ik dan ;-)
Jack Johns leeft volgens bepaalde regels, zogenaamde geboden, en Evan zal die ten alle tijden in acht moeten nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze elkaar maanden, zelfs jaren niet zien. Ook de Orphans zelf hebben geen idee wie hun mede-agenten zijn, ze zijn slechts een letter van het alfabet.
Het wordt wel duidelijk dat Evan als de beste wordt beschouwd, door zijn hoge percentages van bekwaamheid wordt hij dan ook vaak ingezet. Hij vergaart daarbij een aanzienlijk kapitaal.
Als het op een dag fout lijkt te lopen neemt hij contact op met Jack en eist een ontmoeting.
Maar die ontmoeting zal Evan zijn hele leven betreuren ….

Hij neemt afstand van het Orphan-project en verdwijnt in anonimiteit. In de loop der jaren heeft hij voor zichzelf een aantal safe-houses ingericht met allerlei hightech snufjes en evenzoveel vervoersmiddelen die ook aan zijn strenge veiligheidsnormen moeten voldoen.
Hij besluit zijn kennis, vaardigheden en geld alleen nog maar in te zetten voor goede doelen en heeft daarvoor een RoamZone telefoon. Een gesprek dat op die telefoon binnenkomt is er altijd een van iemand die hulp nodig heeft, een kwestie van leven en dood waarbij hij door de hulpvraag van de beller in actie komt. Wanner zo'n telefoontje komt is nooit voorspelbaar en er kan aanzienlijk wat tijd tussen zitten.
Evan, de Nowhere man, is een mysterieus figuur, een soort superheld die niemand zomaar ontmoet.
Als hij op je pad komt zit je waarschijnlijk diep in de shit … aan de goeie of de slechte kant van het verhaal.

Orphan-project, het lijkt te zijn opgedoekt tot de dag dat Evan erachter komt dat hij het volgende doelwit is van een van de andere Orphans – welke en waarom? Dat moet je zelf maar eens haarfijn uitvinden als je dit machtig goed geschreven boek leest ;-)

Zoals ik begrijp is dit deel 1 in een serie rond Evan Smoak. Een man met een levensverhaal, niet zomaar een uit de kluiten getrokken Batman maar een man met een missie …...

Geweldig leesvoer dat mij in ieder geval heel erg boeit. Benieuwd wanneer het tweede deel verschijnt!!

©José februari 2017